Vuhan (AP Photo / Arek Rataj) -
Tim Svjetske zdravstvene organizacije izašao je iz karantina i sada počinje istragu na terenu o porijeklu virusa korona u kineskom gradu Vuhanu.

Naučnici će razgovarati sa ljudima iz istraživačkih instituta, u bolnicama, na pijacama morskih plodova povezanih sa prvom pojavom virusa korona.

Njihova istraživanja oslanjaće se na dokaze kineskih zvaničnika. Istraživanje na terenu uslijedilo je poslije višemjesečnih pregovora između SZO i Pekinga.

Profesor Dejl Fišer, predsjedavajući specijalnog tima SZO, rekao je Bi-Bi-Siju kako se nada da će svijet ovo gledati kao naučnu posjetu.

- Ovdje se ne radi o politici ili da nekoga okrivimo, već da se dođe do srži stvari jednog naučnog pitanja - rekao je Fišer.

On je dodao da većina naučnika vjeruje da je ovaj virus djelo prirode.

Holandski virusolog i član tima Marion Kopmans rekla je u intervjuu za Si-En-En da su oči svijeta usmjerene na ovaj istraživački rad.

Grupa sačinjena od 13 eksperata doputovala je u Vuhan 14. januara i danas je okončala dvosedmični karantin. Za vrijeme boravka u karantinu članovi tima su bili u kontaktu sa kineskim naučnicima.

Virus korona prvi put je detektovan u Vuhanu krajem 2019. godine, ali Peking tvrdi da je moguće da ne potiče baš iz Kine.

Prvobitno se vjerovalo da je virus potekao sa pijace u Vuhanu na kojoj se prodaju egzotične životinje za ishranu. Vjeruje se da je ovdje virus "skočio" sa životinja na ljude, prenosi Bi-Bi-Si.