Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Tim za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske predložio je danas pooštravanje i uvođenje novih, strožih epidemioloških mjera na cijeloj teritoriji Srpske, a da se lokalne zajednice, načelnici, gradonačelnici i nadležna lokalna tijela upozore i pozovu na odgovornost, jer su evidentne manjkavosti u sprovođenju i kontroli zaštitnih mjera na lokalnim nivoima.

Rukovodstva opština i gradova snose veliku odgovornost za "pucanje" komandnog lanca za neprovođenje mjera Republičkog štaba. U većini opština i gradova gotovo da se mjere dezinfekcije uopšte ne sprovode, a smanjen je ili čak i prestao i nadzor u prodajnim objektima i institucijama, saopšteno je iz ovog tima.

- Takođe je utvrđeno da skoro da i nema aktivnosti putem medija ili društvenih mreža, letaka i plakata kojim lokalne zajednice upozoravaju i pozivaju na neophodnost sprovođenja mjera - navodi se u saopštenju.

Tim ocjenjuje da porast broja hospitalizovanih kovid pacijenata prijeti da uruši zdravsteni sistem Srpske, čiji su smještajni, kao i ljudski kapaciteti pred limitom.

Ovaj tim podsjeća i da lokalne zajednice imaju mogućnost da uvode i strože mjere od onih koje donosi Štab u zavisnosti od situacije na lokalnom nivou.

Evidentno je, pak, da pojedini lokalni krizni štabovi, i to u zajednicama gdje je najkritičnija situacija, nisu preduzeli ništa da pokušaju staviti pod kontrolu rast novooboljelih, navodi se u saopštenju.

- Zakonom su vrlo jasno definisane nadležnosti i odgovornost lokalnih zajednica u toku pandemije ili stanja u kojima su ugroženi životi građana. Zato smatramo da je neophodno upozoriti sve opštine i gradove, na obavezu poštovanja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, ali i zakona koji regulišu odgovornost načelnika, gradonačelnika odnosno rukovodstava lokalnih zajednica - navedeno je u saopštenju.

Tim za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske smatra da ukoliko se hitnim, restriktivnijim mjerama ne zaustavi rapidan rast broja zaraženih virusom korona, zdravstveni sistem neće moći da zbrine sve pacijente niti im pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Svi prijedlozi i zaključci sa današnjeg sastanka Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske dostavljeni su Republičkom štabu, kao i Savezu opština i gradova Srpske.