Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021

Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnela je zahtev opštinskim vlastima da im se omogući verska služba u Cetinjskom manastiru, javlja RTCG.


„Podneli smo zahtev opštinskim vlastima Cetinja da nam omoguće da služimo u Cetinjskom manastiru, čije je vlasništvo. Očekujemo da nam dozvole, i da se stolica Svetoga Petra Cetinjskoga napokon vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ona duhovna okosnica crnogorske države“, kazao je samozvani mitropolit Miraš Dedeić.


Crkvena imovina, kako kaže, nezakonito upisna na Srpsku pravoslavnu crkvu, stečena je s pozicije sile, zloupotrebom političke moći, na nezakonit način i nije njeno zakonito vlasništvo.

„Ona je i crnogorska kulturna baština. Tu imovinu čini površina veća od 12 kvadratnih kilometara zemljišta i većina od oko 650 crkava i skoro svi manastiri. Vlasti moraju da je vrate u državno vlasništo i dozvole da na oltarima naših crkava služi sveštenstvo Crnogorske crkve, dok se crnogorsko crkveno pitanje ne reši na pravedan način i Crnogorska crkva dobije status domicilne", navodi Dedeić.