Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova sugeriše da je u određenim slučajevima tokom policijske intervencije 24. juna u Budvi došlo do nezakonitog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.
Budva (foto:Vuk Lajović) -
- Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je formiralo predmete u odnosu na slučajeve intervencije policijskih službenika 24. juna u Budvi, u vezi kojih su, putem elektronskih i drugih medija, objavljeni snimci događaja na osnovu kojih se ukazuje na sumnju da je u određenim slučajevima došlo do nezakonite upotrebe prinude ili prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika prema pojedinim licima - piše u odgovoru MUP-a dostavljenim Vijestima.

Kako se podsjeća, višenedjeljne političke tenzije zbog smjene vlasti u Budvi eskalirale su tog dana kada je policija u nekoliko navrata intervenisala prema građanima i odbornicima Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije...

U medijima je objavljeno nekoliko snimaka na kojima se vidi prekomerna upotreba sile policije naročito prema, kako se napominje, Budvanima Đorđu Đuraševiću i Predragu Radetiću.

Tokom policijske intervencije Đurašević je povrijeđen, a na snimcima se vidi kako mu prilazi inspektor, a potom ga čupa, vuče i gura na parkirani automobil. Tokom dana policija je na nekoliko lokacija bacila suzavce, a onda su patrole kružile gradom i privodile pojedince.

Na jednom od snimaka vidi se kako policajci šutiraju muškarca koji nije pružao otpor i koji je podignutih ruku sačekao policajce koji su trčali ka njemu i oborili ga na zemlju.

Pet dana nakon takvih scena u Budvi, ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić najavio je da će se pojedini slučajevi intervencije policije preispitati.

- Policijski službenici će, ukoliko se utvrdi da su prekoračili ovlašćenja, biti procesuirani u skladu sa procedurom - kazao je Nuhodžić..

Intervencija policije u Budvi je i predmet istrage kotorskog tužilaštva, koje utvrđuje da li su policajci prilikom intervencije u Budvi zlostavljali građane ili počinili neko drugo krivično djelo.

Još istražuju zlostavljanje Pljevljaka

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije još nije donijelo mišljenje u slučaju upotrebe sredstava prinude policijskih službenika prema Pljevljaku O.M. (21) u neredima 13. maja ove godine.

- Postupak unutrašnje kontrole u predmetnom slučaju je u toku - odgovoreno je Vijestima.

Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao je u izvještaju da je najmanje sedam policajaca nogama, rukama i pendrecima tog dana tuklo Pljevljaka, iako on nije pružao nikakav otpor.