Zmija šarka

Dolaskom toplijih dana zmije izlaze iz svojih skrovišta te kreću u potragu za partnerom i hranom, pa ne čudi činjenica da se građani Srpske sve više žale da su imali susrete s ovim gmizavcima, te da su u potrazi za zaštitom pomoć potražili u poljoprivrednim apotekama.

Naime, kako trgovci ističu, ove godine vlada velika potražnja za preparatima za zaštitu od zmija, zbog čega dolazi do nestašice.

Kako su rekli iz poljoprivredne apoteke “Agroprom” Prnjavor, trenutno nemaju preparata koji se koriste za zaštitu protiv zmija.

– Imali smo u ponudi granule, ali ove godine velika je potražnja pa su ljudi pokupovali – rekli su iz ove apoteke.

Iz poljoprivredne apoteke “Golić trade” iz Laktaša rekli su da u ponudi imaju granule koje se koriste za zaštitu.

– Budući da građani više borave u prirodi imamo utisak da se zmije pojavljuju više nego inače. Posljednjih godina pratim i radim neka istraživanja i skoro svake godine je brojnost na istom nivou – pojasnio je Šukalo.

Kako je rekao, na području Srpske postoje tri vrste otrovnica: poskok, šarka i planinski šargan.

Među njima poskok je najšire rasprostranjen. Moguće ga je naći na teritoriji cijele Republike Srpske, izuzev krajnjeg sjevera, gdje ga, kako kaže, zamjenjuje populacija šarke.

– Generalno je poskok veoma česta otrovnica kod nas i može se sresti na svim područjima, čak i u Banjaluci, ali i drugim gradovima – rekao je Šukalo i istakao da je poskok najveća otrovnica Evrope.