Američki predsjednik Donald Tramp istupio je iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz "ličnih razloga", jer je dogovor o tome postigao njegov prethodnik Barak Obama, navodi se u diplomatskoj prepisci bivšeg britanskog ambasadora u Vašingtonu Kima Daroha.tramp-obama.jpg


Daroh je ovaj Trampov potez opisao kao "diplomatski vandalizam", piše britanski dnevnik "Mejl on sandej".

List navodi da je Daroh ovaj dopis napisao nakon što je tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson 2018. godine apelovao na SAD da ostanu u nuklearnom sporazumu.

"Sandej tajms" piše da je Daroh u dopisu ukazao na podjele među savjetnicima američkog predsjednika i da Bijela kuća nema "svakodnevnu" strategiju o tome šta će uslijediti nakon povlačenja iz sporazuma.

Novi dopisi Daroha objavljeni su uprkos upozorenju "Skotland jarda" medijima da se objavljuju diplomatske prepiske.

Mediji su upozoreni da novinari koji budu objavljivali nove detalje o komunikacijama bivšeg ambasadora mogu predstavljati kršenje Zakona o čuvanju državnih tajni.

Prošle sedmice "Sandej tajms" je objavio Darohovu diplomatsku prepisku sa Forin ofisom u kojoj oštro kritikuje Trampovu administraciju, što je izazvalo niz reagovanja američkog predsjednika. Daroh je potom podnio ostavku.