"Transparent u Zagrebu govor mržnje, ne prekršaj javnog reda i mira"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je transparent kojim se vrijeđalo i pozivalo na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom govor mržnje, a ne prekršaj protiv javnog reda i mira, i poručio da takve stvari treba tretirati kao krivična djela.

"Što se tiče načina sankcionisanja, neke stvari treba puno bolje zakonski urediti. Ovo juče nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira, ovo je govor mržnje. I dok god to policija bude tretirala kao prekršaj, događaće se ovakve stvari", istakao je Milanović.

Dodao je da ni policija niti sudovi nisu krivi za to jer nemaju drugi zakonski okvir, prenosi Hina.

"Zakon je takav kakav je, loš je. Po meni, ovakve stvari treba tretirati kao krivična dela, ovo nije prekršaj. Što ne znači da za svako krivično djelo treba da se ide u zatvor, ali je krivično djelo jer je njegov stepen opasnosti, nasilja i štete koju može prouzrokovati toliki da zaslužuje veću i precizniju pažnju zakonodavca", rekao je Milanović.

Ocijenio je da u zakonu treba jasnije definisati fašističke i nacističke pozdrave te takvu vrstu govora mržnje jasno opisati, ali i kažnjavati, jer će onda policiji i sudovima biti lakše.

Dodao je da je dobro da je država reagovala u tom slučaju jer je, ocijenio je, najbolje da je država zaštitnik svih građana kroz jasan, transparentan i prepoznatljiv sistem zaštite, pa i represije.

Kad je riječ o samom sadržaja transparenta, Milanović je ocijenio da će te osobe vjerovatno brzo shvatiti da to što su napisali nema podršku ni među jedan posto Hrvata.

Policija je privela šest osoba koji se sumnjiče za isticanje transparenta u zagrebačkom naselju Kustošiji prije dva dana, kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.