Savez udruženja pčelara Unsko-sanskog kantona pokrenuo je aktivnosti u vezi sa stvaranjem brenda - krajiški med, kako bi se pčelarska proizvodnja na ovim prostorima podigla na viši nivo.


"Ovo je naš glavni zadatak u budućem periodu jer smatramo da ćemo na taj način pomoći pčelarstvu u svim njegovim segmentima. Tako ćemo zaštititi naš med, podići njegov kvalitet i cijenu", kaže Hajrudin Šabić, predsjednik ovog udruženja.


Pojašnjava da je to i jedan od načina borbe protiv patvorenog meda, kojeg je sve više na tržištu, čime se ugrožava pčelarstvo.


Šabić ističe da pčelari u USK proizvode najkvalitetniji med u BiH, što pokazuju laboratorijske analize, te mnogobrojne nagrade i priznanja koje redovno donose sa domaćih i međunarodnih takmičenja.


"Pčelarskoj proizvodnji na ovim prostorima pogoduju čista priroda i ogromne površine šuma, kojima je naročito bogat ovaj kraj, što pčelama garantuje kvalitetnu ispašu. Svi preduslovi za intenzivniji razvoj pčelarstva postoje i treba da ih iskoristimo", kaže Šabić.


Dodaje da su za ovaj projekat aplicirali kod domaćih i međunarodnih institucija, od kojih očekuju finansijsku podršku.


Jedini brendirani pčelarski proizvod iz USK do sada je - kestenov med Cazinske Krajine, koji je upisan u registar Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo, sa sjedištem u Ženevi, čime je dobio i međunarodnu oznaku kojom se garantuje njegova originalnost.


Prema procjenama, na području USK ima više od 2.000 pčelara koji proizvode značajne količine visokokvalitetnog meda i drugih pčelarskih proizvoda.


Izvor NN