FAD83E0A-F028-473E-A7F8-2DC4509E58FD.jpeg
Kako ATV nezvanično saznaje, on se krio iza žbuna u užem centru Trebinja i mamio djevojčice.

Albanac je na jugu privremeno boravi i radi u jednoj firmi.

"Policijski službenici policijske stanice Trebinje su predali nadležnom okružnom javnom tužilaštvu lice inicijala L.Lj. državljanin Albanije, za kojeg postoje osnovi sumnje da je izvršio krivično djelo polno uznemiravanje. Naime policijska stanica Trebinje je juče zaprimila prijavu da je nepoznato lice muškog pola pokazivalo polni organ maloljetnim licima", rekla je Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave Trebinje.

Ovo je treći slučaj polnog uznemiravanju u poslednjih pet godina, kažu iz trebinjske policije. U sva tri slučaja počinioci su muškarci.

I par dana nakon incidenta Trebinjci su uznemirenu, kažu da takve treba najstrože kazniti.

"Grozno, osuditi na najgore",

"Očajno, ne mogu shvatiti da neko može tako nešto uraditi. Nije on balavac neki",

"Neka je uhapšen, treba ih još hapsiti",

"Zakon o toj diskriminaciji pokazivanja na javnim mjestima, najstrože ga kazniti",

"Mislim da nismo sigurni, posebno ženska djeca, da moramo obraćati pažnju na njih, da ih više štitimo, da im ne damo bez nadzora da idu negdje, nažalost",

"Pa nismo sigurni, ne znam šta da vam kažem na to, stvarno ne osjećamo se zaštićeno, žene su ugrožene",

"To je haos, ima toga još. Djeca su to, djeca da gledaju. Treba to momentalno hapsiti. Uhapšen je. E pa hvala Bogu",

"Nemam riječi za to, puno ih je takvih. Treba se pobrinuti i zakon da je jači. Nego ih puste i zatvore, pa puste",

"Mislim da se ne možemo osjećati sigurno, da je to jako ružno i treba da se sankcioniše po najstrožim mjerama. Mislim da ne treba nikako da se pusti na slobodu, nebezbjedno za svu djecu, to se moglo desiti negdje gdje je moglo doći do gore situacije", govore nam ogorčeni Trebinjci.

Osobe sklone egzibicionizmu, iz težnje da pokazivanjem sebe imaju i seksualno nastrojeno ponašanje prema drugim ljudima, pojašnjava psihijatar Zoran Radović.

On ističe da ovakvi poremećaji ličnosti nisu podložni liječenju.

"To je pojava kada osoba na nekim poluskrivenim mjestima, vrlo rijetko na udarnim mjestima, može da se prikrije iz žbuna, i onda kada prolaze ljudi pokazuje im svoje genitalije. Može biti usmjereno prema osobama istog pola, osobama suprotnog pola, čak i prema djeci. Imate tu elemente i pedofilije. Osoba ne mora da bude teški psihijatrijski pacijent, često može da bude poremećaj ličnosti. To na prvu izgleda traumatično, ali oni obično ne vrše agresiju, njima je samo bitno da oni pokažu svoje genitalije i da tada dožive određenu vrstu seksualnog uzbuđenja", kaže Radović.

Osobe koje to rade imaju tegobe, i oni pate zbog toga, a i oni kome to pokazuju.

"Djeca koja su preživjela ovakvu vrstu polnog uznemiravanja mogu kao posledicu imati traume. Roditelji su ti koji treba da razgovaraju sa djecom i ukoliko primijete promjene u ponašanju, treba da potraže stručnu pomoć", ističe Radović.

"Može da ostavi posljedice, naravno. Zavisi od djece, neko će mnogo veliku traumu da prođe bez ikakvih tegoba. Roditelj je taj koji treba da procijeni, i ako treba da se proslijedi na veću instancu, da se dijete pregleda, da se obavi razgovor", dodaje psihijatar.

Trebinjsko tužilaštvo zatražilo je pritvor za Albanca L.Lj. koji se sumnjiči da je počinio krivično djelo polno uznemiravanje. Prema članu 170. Krivičnog zakonika Republike Srpske za polnom uznemiravanje drugog lica predviđena je kazna do dvije godine zatvora.