Meteorologija 4.jpg (425 KB)

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik, predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda, HET-a i gradske uprave, danas su obišli stanicu za mjerenje kvaliteta vazduha koja radi u okviru trebinjske Meteorološke stanice.

Još jednom je potvrđeno da Trebinjci udišu najkvalitetniji vazduh u RS, a svega nekoliko dana u godini se pojave poneke zagađujuće čestice, uglavnom kada oko grada bjesne požari.

„Ovo su automatske stanice koje u realnom vremenu mjere parametre za provjeru kvalitea vazduha i svi podaci su transparentni na internet stanici Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Na osnovu njih rade se izvještaji i može se djelovati preventivno, pošto se lakše dolazi do izvora zagađenja. Resorno ministarstvo će se podruditi da, u saradnji sa međunarodnim partneima, nabavi još nekoliko ovakvih stanica kako bi smo zaokružili sistem mjerenja kvaliteta vazduha u RS, imali dugotrajne konkretne podatke i preventivno djelovali na smanjenju zagađenja“ rekao je ministar Vipotnik.

Meteorologija.jpg (464 KB)

Darko Borojević iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da su ovakve stanice jako značajne za praćenje kvaliteta vazduha i života u lokalnim zajednicama.

„Svi parametri koji se mjere u ovoj stanici se umrežavaju i idu u međunarodnu razmjenu. U ovoj stanici se mjeri kvalitet vazduha, a automatski monitoring je i vjetra, kiše, temperature. Najznačajnije je da su podaci u realnom vremenu, jer samo takav podatak daje jasnu sliku o stanju u atmosferi. Na osnovu toga naši sinoptičariu mogu najaviti neke ekstremne promjene“, ističe Borojević.

On je podsjetio i na dugogodišnju dobru saradnju sa resornim ministarstvom i preduzećem „Hidroelektrane na Trebišnjici“

„Relevantni podaci o kvalitetu vazduha u realnom vremenu su korak naprijed u lokalnoj zajednici, ali i dobar pokazatelj saradnje resornog ministarsva. republiučkih institucija i javnih preduzeća“ rekao je Milan Mitrović izvršni direktor za upravljanje sistemom HET.

Vrijednost stanice za mjerenje kvaliteta vazduha u Trebinju je oko 200 hiljada KM, a donirana je kroz projekat resornog ministarstva u Vladi RS i vlade Švedske.