Ambasada Ruske Federacije u BiH organizovala je večeras u Trebinju promociju ruskih državnih stipendija za osnovne, master, doktorske studije, te kratkoročna stažiranja.



Prezentaciju programa stipendija prisutnima su prikazali predstavnici Ambasade Rusije - sekretar za kulturu Ana Ivljeva, Tatjana Danjkova iz Državnog poljoprivrednog univerziteta u Voronježu "Imperator Petar Prvi", kao i studenti koji su već imali priliku da studiraju u Rusiji.
Ivljeva je rekla novinarima da je prošle godine bilo obezbijeđeno 55 stipendija za mlade iz BiH, te da je zbog velikog interesa ove godine taj broj povećan.
"Stipendija obuhvata sve smjerove - od hemije, istorije, slikarstva, plesa… Sve što zamislite možete studirati na najboljim visokoškolskim ustanovama u Rusiji. Ruska Vlada stipendistima obezbjeđuje potpuno besplatan studij, stipendiju predviđenu zakonom za ruske studente i postdiplomce, te smještaj u studentskom domu koji se simbolično plaća u iznosu predviđenom za ruske studente, a koji zavisi od fakulteta koji stipendista pohađa", istakla je Ivljeva.

Ona je naglasila da će konkurs biti raspisan početkom naredne godine, a da se sve informacije o konkursu i uslovima studiranja mogu dobiti putem "Fejsbuk" i veb-stranice Ambasade Ruske Federacije u BiH.
Trebinjac Milan Jelačić proveo je prošle godine 10 mjeseci u Voronježu, na jugu Rusije, gdje je pohađao kurs ruskog jezika, koji su obavezni da polažu svi budući studenti koji ne govore ovaj jezik.

"Odlično iskustvo za sve one koji žele da upoznaju druge kulture, jezike i narode. Kada sam otišao, nisam uopšte znao šta me čeka i da će to biti pozitivna stvar za moj život. Svima bih preporučio da se prijave na ovaj konkurs jer nemaju šta izgubiti, a dobiće mnogo", rekao je Jelačić.



Promociji u Trebinju prethodila je radionica za profesore ruskog jezika o temi "Uloga vannastavne aktivnosti u predavanju ruskog jezika kao stranog jezika", koju je vodila Danjkova.
Podršku organizovanju promocije pružili su grad Trebinje i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
SRNA