U narednih šest godina za realizaciju kapitalnih projekata u Trebinju, biće uloženo oko 138 miliona KM. Ovo se predviđa srednjoročnim planom investicija do 2022. godine koji je usvojila trebinjska Skupština. Lokalna vlast tvrdi da je riječ o istorijskim ulaganjima, dok opozicija smatra da je plan preambiciozan i nerealan. Odbornici su danas usvojili izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mejseci ove godine.


Strategija kapitalnih ulaganja definiše realizaciju 110 stavki iz različitih oblasti- od infrastrukture do projekata iz oblasti sporta i kulture. Ovo je najveće ulaganje u istoriji Trebinja, tvrde u vladajućem SNSD-u, a ukupnoj cifri od oko 138 miliona KM, u narednih šest godina iz lokalnog budžeta biće izdvojeno 40 miliona KM.
- U prethodnim godinama bila su veoma loša ulaganja u investicije- od 1,8 do 4,2 miliona KM. Po računici se vidi da ćemo mi u jednoj godini imati nivo ulaganja jednak onom što je ukupno urađeno na polju investicija u prethodne četiri godine. To je najbolji pokazatelj kako radi nova vlast - rekao je gradonačelnik Luka Petrović.
U opozcionim redovima ne spore namjeru da se strategijom definišu ulaganja i razvoj Trebinja za naredni period. Međutim, smatraju da je plan nerealan i da se neće moći ostvariti sredstva u planiranom iznosu. Kao pokazatelj navode realizaciju investicija u 2017. godini.
- Smatramo da je loše projektovano, da su paušalno određene pojedine stavke i da je sve trebalo detaljnije uraditi - kaže Vidomir Begenešić, odbornik SDS-a.
Gradonačelnik odgovara da "opzicija ne zna šta je investicija u toku".
- Sve što smo planirali da uložimo u ovoj godini, dakle šest miliona KM investicija, biće i realizovano - ističe Petrović.
Značajan dio ulaganja u narednom periodu biće realizovan u poljoprivredu. Agrarni fond za petomejsečni rad postigao je zapažene rezulatate na razvoju ove grane i pružanju podrške poljoprivrednicima. Kroz partnerstvo sa gradskom upravom, najavljuju nove projekte.
- Gradimo tri hladnjače vrijednosti oko 100.000 KM, radovi su već počeli - kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.
Odbornici su usvojili izvještaj o izvršenju budžeta. Za prvih šest mejseci povećani su budžetski prihodi, a rashodi smanjeni pa je u gradksoj kasi suficit od oko pet miliona KM.
RTRS