Vreline - Foto: ilustracija
Gradski Štab za vanredne situacije Trebinja apelovao je da svi poslodavci zbog izuzetno visoke temperature vazduha, koja će u narednim danima prema najavama meteorologa biti i do 40 stepeni Celzijusovih, preraspodjele radno vrijeme i tako zaštite zdravlje radnika.

Iz Štaba su istakli da je nesporno da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže su vrijeme izloženi suncu zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja.

U saopštenju se navodi da se, osim preraspodjele radnog vremena, preporučuje i rotacija poslova, izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana od 11.00 do 16.00 časova.

Preporučuje se i uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

- Apelujemo da poslodavci izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika - navodi se u saopštenju gradskog Štaba za vanredne situacije.