vatrogasni-dom.jpg (174 KB)

Vatrogasci spremno dočekuju ljetnu sezonu sa velikim sušnim periodom i mogućnošću nastanka požara na hercegovačkom tlu, koje je zahtjevno za intervencije, izjavio je Srni komandir Teritorijalno-vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković povodom Dana vatrogasaca.

"Veliki sušni period koji se, prema najavama meteorologa, očekuje od juna do avgusta može izazvati požare, ali smo spremni i sa materijalnim i ljudskim resursima", rekao je Kašiković.

On je istakao da trebinjski vatrogasci u takvim prilikama imaju podršku i kolega iz susjednih hercegovačkih opština, a po potrebi im pomaže i Helikopterski servis Republike Srpske, što im veoma znači.

Kašiković je ocijenio da su Trebinje, Bileća i Ljubinje među najzahtjevnijim terenima za vatrogasce u Republici Srpskoj zbog požara koji nastaju tokom ljeta usljed velike suše, ali i zbog nepristupačnog terena i velike gorive mase.

"Kad dođe vatra na hercegovačko tlo, onda dođe i vjetar i to su onda još teže okolnosti za vatrogasce", rekao je Kašiković i dodao da je ovog proljeća i vegetacija bila bujna, pa će biti i dosta gorive mase, posebno u krševitom području.

Teritorijalno-vatrogasna jedinica Trebinje organizovala je danas, povodom Dana vatrogasaca, Dan otvorenih vrata za učenike osnovnih škola i djecu iz vrtića, da bi ukazali na značaj te profesije i pokazali im opremu kojom raspolažu.