komunalno1.jpg
U prethodne četiri godine Grad Trebinje je, zajedno sa EPRS i Komunalnim preduzećem, uradio rekonstrukciju i revitalizaciju gradskog parka (63 stabla i 200 grmova , 20 000 m travnatog busena i nove staze, najsavreminiji sistem zalijevanja, 3 dječija igrališta i video nadzor) koji je srce našeg grada, nezaobilazni kutak za sve generacije i mjesto koje svojim izgledom upotpunjuje sliku Trebinja.
Ukras parku je svakako i veličanstvena fontana "Trobojka", poklon predsjednice RS Željke Cvijanović.
Po ugledu na velike gradove, uvedeno je proljetno i jesenje uređenje grada, i to potpuno besplatno. U okviru proljetne i jesenje sadnje, od domaćih proizvođača, kao podrška lokalnoj proizvodnji, kupljeno je 140 000 sadnica.
komunalno.jpg
"Po prvi put uvedena je druga smjena čistača i pražnjenje kontejnera u periodu od 1. aprila do 1. oktobra. U gradu trenutno imamo 750 kontejnera od 1m2 i preko 50 kontejnera od 5m2,te 4 polupodzemna. Uveli smo odvoz otpada u svim prigradskim naseljima i Mjesnim zajednicama, i to svih 7 dana u sedmici. Novina je i to da smo umjesto dosadašnjeg odvoza kabastog otpada 2 puta mjesečno, uveli besplatan odvoz svakog ponedeljka i četvrtka. Takođe, Trebinje je postalo prvi grad u RS i drugi u BiH sa polupodzemnim kontejnerima." kaže Nedeljko Lambeta, direktor Komunalnog.
On napominje da je ovo preduzeće, zajedno sa Gradskom upravom Trebinje pokrenulo uređenje staza i zelenih površina u groblju Podgljivlje i Banjevci. Kompletno je opravljena tehnička voda na desnoj obali Trebišnjice, a u toku je rekonstrukcija lijeve obale. Nastavak ovih radova planiran je i u 2021. godini. Uređena je i gradska deponija za komunalni i građevinski otpad.
Iz Komunalnog poručuju da im je cilj da Trebinje do 2024.godine postane najčistiji, najuredniji i najzeleniji grad.
komunalno2.jpg
Ovo preduzeće je, s ciljem što bolje usluge svim građanima, u prethodnom periodu modernizovalo i svoj vozni park, te je donacijama Vlade RS, kao i evropskih fondova, nabavljeno 12 vozila i radnih mašina, čime je starost voznog parka smanjena sa 35 godina na 16,2 godine.
Donacijom iz Danske nabavljeno je 420 kontejnera. U Trebinje su već stigla 164, dok preostalih 216 uskoro stiže.
"Posebno smo ponosni na činjenicu da smo zaista pokazali i dokazali da smo društveno odgovorna firma. Pored toga što dajemo podršku svim kulturnim i sportskim manifestacijama u našem gradu, vodimo računa i o edukaciji najmlađih. Tako smo u trebinjskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama organizovali edukacije za odvojeno prikupljanje otpada i značaj ekologije kroz razne predstave, takmičenja za djecu tj. škole gdje je nagradni fond iskorišten za odlazak na ekskurziju djece slabijeg imovinskog stanja.", kaže Lambeta, te napominje da je u svim javnim ustanovama, kafićima i restoranima u Trebinju organizovano odvojeno prikupljanje papira i stakla.
grad.
U toku su radovi na novom objektu gradske tržnice, gdje će biti izloženi mliječni, suhomesnati i proizvodi od ribe. Grad Trebinje će obezbijediti opremu za rashladne vitrine,dok će za zelenu pijacu biti obezbijeđeni novi stolovi i jednoobrazni suncobrani. Komunalno trenutno izrađuje projektnu dokumentaciju za izgradnju mini sortirnice i prve kompostane u Republici Srpskoj.
komunalno3.jpg
Sve nabrojano bilo je i više nego dovoljno da Komunalno već dvije godine zaredom dobija sertifikat bonitetne izvrsnosti AAA, što ovo preduzeće rangira kao jedno od najboljih u Bosni i Hercegovini.
Komunalno preduzeće u Trebinju je primjer uspješnog i kvalitetnog rada. Na ovo preduzeće i njegovo rukovodstvo u Trebinju trebalo bi da se ugledaju i ostala.