U Trebinju je danas održan sastanak gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predstavnika Republičke uprave civilne zaštite sa delegacijom Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.
 
Osnivanje Centra za obuku iz protivpožarne zaštite - Foto: RTRS
 

Teme sastanka bile su osnivanje centra za obuku iz protivpožarne zaštite na području Trebinja i modeliteti pomoći Republike Srbije službama zaštite i spasavanja.

Dogovoreno je da u narednom periodu bude formiran ovaj centar.

Uz saradnju, razmjenu iskustava i doniranje opreme, neće izostati ni podrška Srbije, što je važan korak ka ambiciji da u Trebinju ne bude formiran samo centar za obuku vatrogasnih i spasilačkih službi Srpske, već i službi iz regiona.

Direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je ova uprava u svojoj strategiji ima plan za tri centra, prema kojem će sjedište centra za obuku biti u Bijeljini, za obuku spasilaca na vodi i pod vodom u Višegradu i centra protivpožarne zaštite u Trebinju.

Ćurić je izrazio zadovoljstvo što će u ovom gradu biti formiran centar za obuku, dodajući da je u pitanju višemilionski projekat u kome će učestvovati i ostale zemlje iz regiona.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da je razmatrano pitanje buduće saradnje ovih službi Srpske i Srbije, te na koji način Sektor za vanredne situacije može da pomogne Republičkoj upravi civilne zaštite da bude još efikasnija.