prostorni plan.webp

Trebinje će se u budućnosti planski razvijati i to jednako u centru grada, kao i u prigradskim naseljima, ali će urbanistički razvoj zavisiti i od svih ostalih segmenata od kojih zavisi način života bilo koje sredine.

Ovo je zaključeno na javnoj prezentaciji Nacrta Prostornog plana grada Trebinja za narednih 20 godina, koji je konačno urađen cjelovito po prvi put od Dejtonskog sporazuma.

Profesor doktor Velimir Šećerov iz Beograda, koji je rukovodio izradom prostornog plana, kaže da je ovaj dugi planski proces konačno u završnoj fazi, te da je rađen nekoliko godina, ali i prekidan više puta, između ostalog i zbog pandemije virusa korona.

"Saslušali smo i usmene sugestije i primjedbe koje bi trebale da poboljšaju rješenje i kvalitet faktički prvog plana nakon Dejtonskog sporazuma koji je jako značajan jer u svojoj strukturi ima ideju da izbalansira razvoj i centralnog naselja koje dominira, ali i okolnih naselja", kazao je Šećerov.

On je apostrofirao i činjenicu da se kroz prostorni plan analiziraju različiti planski segmenti koji se odnose na demografiju, turistički i urbanistički razvoj, transgraničnu saradnju.

Takođe je napomenuo i to da je struktura plana definisana u tri kategorije: ekonomski, ekološki i društveno-socijalni dio i dodao da se svi projekti koji su ovdje dati odnose na svaki pojedinačni segment, iako su neki od njih već ranije definisani.

“Neki su već definisani nekim planskim dokumentima, kao što su trebinjski aerodrom, solarni kapaciteti i neki drugi infrastrukturni kapaciteti, energetski kapaciteti i tako dalje, ali smo uzeli u obzir i ono što karakteriše ovaj region, poput turizma i saradnje sa  okolnim centrima i državama“, rekao je Šećerov.

Da se sva ova dokumentacija ne smije uraditi parcijalno, a budući razvoj grada mora biti planski, potvrdio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji kaže da u ovom gradu u zadnjih nekoliko godina vlada prava pomama za gradnjom, jer je iz godine u godinu sve veća potražnja za turističkim kapacitetima.

“Potražnja nekretnina je tolika da investitori jedva mogu da prate ovako ubrzani trend, pa sve ovo mora pratiti ubrzani razvoj, zbog čega gradska uprava gradi i novu infrastrukturu i donosi planove koji omogućavaju nesmetanu gradnju svim zainteresovanim investitorima”, kaže Ćurić.

On dodaje da zvanični podaci govore da su u posljednje vrijeme godišnje proda i do hiljadu stanova, pa će se, kako kaže, u budućnosti desiti neminovne promjene koje će lokalna uprava morati sprovoditi u djelo.