trebinje-turizam.jpg

Proteklog mjeseca u Trebinju je zabilježeno oko 13 hiljada noćenja turista, što je na nivou avgusta 2019. godine, koja je bila rekordna u turizmu našeg grada. Na jugu Srpske do sada iskorišteno je i preko 3.500 vaučera Vlade RS, od ukupno 15 hiljada, koliko ih je iskorišteno u cijeloj Srpskoj.

Ovo su podaci Turističke organizacije Trebinje, izneseni povodom 27. septembra, svjetskog dana turizma.

Prema riječim direktora trebinjske Turističke organizacije Marka Radića, Strategija razvoja turizma u narednih deset godina, koja je danas predstavljena turističkim radnicima, hotelijerima i ugostiteljima u Trebinju, dokument je koji će pomoći daljem razvoju i strateškom djelovanju u ovoj kompleksnoj privrednoj grani, a jedan od akcenata je razvoj ruralnog turizma.

„Rijetka smo lokalna zajednica u RS koja će dobiti takav dokument. Trebinje ima odlike mediteranskog grada, a domaća hrana je ono što je sinonim našeg podneblja - zato treba dalje jačati enogastronomsku ponudu i seoska gazdinstva“, rekao je Radić.Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da je ovaj grad bio jedan od rijetkih u regionu koji je prošlog mjeseca imao skoro isti broj posjeta kao i u avgustu 2019. godine, dodavši da Trebinje i dalje ostaje otvoren grad za sve ljude dobre volje koji žele da ga posjete.

„Cilj je da Trebinje bude posjećeno cijele godine, a u narednom periodu ćemo dalje raditi na razvoju turizma. To što u avgustu nismo imali sve predviđene manifestacije zbog pandemije virusa korona, a ljudi su dolazili u naš grad, pokazatelj je koliko je Trebinje napredovalo u turizmu. Među prvima u Srpskoj smo uradili strategiju i pokazali da nam je turizam, uz energetiku i poljoprivredu, važna privredna grana. Svjesni smo da imamo dobru gastro ponudu, bogato kulturno nasljeđe i vjerski turizam. Ruraralni turizam je nešto što je u cijelom svijetu aktuelno i nastojaćemo da još više ulažemo u tu oblast“, istakao je on.

Ćurić je napomenuo da je, u cilju bolje ljetne turističke sezone, Trebinje bilo prva, a možda i jedina destinacija u Srpskoj, koja je u saradnji sa lokalnim hotelijerima podijelila i svoje vaučere za ljetovanje, što se pokazalo jako dobrim.

Strategija razvoja turizma Trebinje do 2030. godine naći će se i pred odbornicima Skupštine grada u srijedu 30. septembra.