U Trebinju je juče održana „Konferencija beba“, na kojoj je po tradiciji birana najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara, a ove godine po prvi put priređeno je i takmičenje beba u puzanju.


„Tročlanim predsjedništvom“ beba u narednih godinu dana predsjedavaće najmlađa među 86 prijavljenih – Luka Popović, koji je na svijet došao tek prije šest dana, najstarija beba rođena od prošlogodišnje konferencije je Aleksej Crnogorac, koji je 6. juna napunio godinu dana, dok je treći član ovoj najmlađeg predsjedništva Natalija Gajić sa petoro braće i sestara.


„Ako se kao roditelji odreknemo nekih sitnih luksuza – nije teško odgajati ni šestoro djece. Ja sam najponosnija mama na svijetu“, kaže majka male Natalije, Ivana Gajić, koja se uz tri sina i tri kćerke nada i novim prinovama.


Posebno zanimljivo za učesnike i posjetioce manifestacije bilo je prvo takmičenje beba u puzanju, a najbrži među 15 učesnika bili su Danilo Ninković, Damjan Šegrt i Damjan Ninković.


Organizator i pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje, uz podršku sponzora koji su obezbijedili prigodne nagrade za učesnike, a u partnerstvu sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koje u okviru kampanje „Porodica za 5“ u gradovima širom Srpske organizuje ovakve manifestacija, pod sloganom „Ljepša Srpska – brojnija Srpska“.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević ističe da je cilj ove neobične konferencije podizanje svijesti o značaju rađanja, tim prije što i Trebinje na planu nataliteta bilježi negativne trendove.


„Grad Trebinje sa svoje strane čini napore i kao malo koja sredina može da se pohvali da mjerama pronatalitetne politike želi bitno da utiče na povećanje nataliteta. Siguran sam da su te mjere već do sada dale rezultate i da ćemo u tom pravcu i nastaviti. Djeca su naše najveće bogatstvo i na njima počiva budućnost ovog grada“, rekao je Milošević.


U zabavnom dijelu programa nastupili su izvođači sa ovogodišnjeg Dječijeg festivala „Zvon zvonke pjesme“ i članovi Plesnog kluba „Maris“.
Radio Trebinje