gradska uprava grada trebinja.jpg

Skupština grada Trebinje usvojila je strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog područja od 2023. do 2027. godine radi uspostavljanja što bolje veza između poljoprivrede i turizma, prvenstveno ruralnog, gdje postoji veliki potencijal, a radiće se i na razvoju brenda radnog naziva "Hercegovina".

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je da Trebinje i istočna Hercegovina imaju autohtone lokalne proizvode, hranu, piće i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe u ruralnim područjima.

"Ovaj dokument je bitan jer je osnova da se kreiraju projekti i kandiduju se prema različitim izvorima finansiranja. Donatori žele da znaju da postoji usvojen strateški dokument", pojasnio je Bošković.

Bošković je rekao da je ovaj strateški dokument usvojen juče, a u njegovoj izradi učestvovali su međunarodni i domaći konsultanti, predstavnici Gradske uprave, Agrarnog fonda i područne Privredne komore, a izradu je finansirala Međunarodna organizacija za hranu i poljoprivredu /FAO/.

Načelnik Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević istakao je da su strateški ciljevi ovog dokumenta razvoj i širenje poljoprivredne proizvodnje na porodičnim gazdinstvima.

"Radićemo i na razvoju brenda kojem smo dali radni naziv `Hercegovina`, a odnosi se na prodaju prehrambenih proizvoda", rekao je Vučurević i dodao da je u planu otvaranje pogona za preradu maslinovog ulja.

On kaže da je cilj da se radi i na unapređenju ruralne infrastrukture, te da se krene sa razvojem toga vid turizma.

"Na području Trebinja imamo tri gazdinstva koja se bave pružanjem usluga turizma na selu, a cilj nam je da imamo bar 20 domaćinstava do isteka ove strategije", rekao je Vučurević.

On je naveo da je na području Trebinja registrovano više od 700 poljoprivrednih komercijalnih i nekomercijalnih gazdinstava koja su u bazi Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ i Agrarnog fonda, što je i preduslov da bi dobili pomoć grada.