Vakcinacija u Trebinju (Foto: Ministarstvo zdravlja) -

Epideomiloška situacija u Trebinju je malo bolja nego prethodnih dana, ali i dalje teška.

Ljekari apeluju na stanovništvo da se pridržava epidemioloških mjera koje su propisali nadležni.

Za Trebinjce koji su vakcinisani prije tri sedmice ruskom vakcinom „Sputnjik V“ revakcinacija je organizovana ovog vikenda u trebinjskoj Sportskoj dvorani. Riječ je uglavnom o licima starijim od 65 godina. Nuspojava, kažu oni koji su revakcinisani, nije bilo. Svi se uglavnom osjećaju dobro.

Ni ljekarima se nije obratio niko ko je imao neke druge reakcije na vakcinu osim onih pratećih.

- Neki ljudi imaju neke druge zdravstvene tegobe zbog kojih nisu mogli da budu revakcinisani, neke osobe se nalaze u izolaciji, neke su oboljele od kovida. Teška nam je epidemiološka situacija ali smo ovim brojem osoba koje su došle na revakcinaciju zadovoljni - istakla je epidemiolog Jelena Durić.

Dodala je da je bilo malo nus pojava, odnosno reakcija nakon vakcinacije, te da su to blage post vakcinalne reakcije, bol na mjestu vakcine, povišena temperatura dan ili dva, glavobolja, malaksalost, vrtoglavica.

Tatjana Bošnjak, načelnica Službe porodične medicine trebinjskog Doma zdravlja, naglasila je važnost vakcinacije,poručivši da se jedino ozbiljnim pristupom ovom procesu "možemo nadati da će ova pošast prestati".


Tokom prvog masovnog vakcinisanja u Trebinju vakcinu je primilo oko 1.500 stanovnika ovog grada.
Više od 3.000 stanovnika Trebinja prijavljeno je za novu vakcinaciju, preko timova porodične medicine, kažu u trebinjskom Domu zdravlja. I tokom revakcinacije ljekarima trebinjskog Doma zdravlja podršku su pružile kolege iz Regionalog centra Trebinje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.