Trebinje - Foto: RTRS
Domaći turistički i smještajni kapaciteti podvukli su liniju pod prošlogodišnju, nimalo pohvalnu turističku sezonu.

Zbog pandemije virusa korona radili su u jedva polovičnom, a neki i u mnogo manjem obimu.

Trebinje je jedna od destinacija koja se, u vanrednim okolnostima i u lošoj godini, prema svjetskim mjerilima, može pohvaliti solidnom posjetom.

Kao i u druge privredne grane, pandemija je potresla i turizam. Sezona je počela tek polovinom jula i završila u oktobru. Iščekivanje više od stotinu hiljada noćenja u 2019. godini bila je samo želja.

Žarko Vico, iz Turističke organizacije Trebinje, kaže da oni mogu biti zadovoljni, s obzirom na uslove. Tako da su, ističe, realizovali oko četrdeset odsto prošlogodišnjeg obima, što je i prema svjetskim parametrima prilično dobra godina.

Polovičan rezultat i u smještajnim kapacitetima. Otkazivanja, posebno stranih turista putem bukinga, od ranog proljeća nagovještavala su lošu godinu. Ipak, u objektima koji su prihvatili sistem turističkih vaučera, kažu da se u špici sezone tražilo mjesto više.

Milica Nosović, menadžerka hotela Nar, kaže da su u julu i avgustu kapaciteti bili popunjeni, što je spasilo dio sezone.

- Vaučeri Vlade Republike Srpske mnogo su nam značili. Imali smo i niz kampanja na društvenim mrežama, pa iako se sezona ne može porediti sa prošlom, opet smo uspjeli izvući najbolje iz ove godine - rekla je ona.

Branka Ilić, menadžerka hotela Integra, rekla je da su s optimizmom krenuli u sezonu, ali da je pandemija zaprijetila da sve propadne.

- Međutim, za sezonu jul, avgust, čak i septembar, bili smo popunjeni. Ostvarili smo oko pedeset odsto kapaciteta - navela je ona.

Prema svjetskim parametrima, smatra se da ko je ostvario trideset odsto od plana, da je uspješno završio godinu.

Vico podsjeća da je ovo ubjedljivo najteža godina u istoriji modernog turizma, kao i da novogodišnji i božićni praznici neće biti onakvi kako su na to navikli goste iz okruženja.

Zbog loše sezone i poslovanja na nuli, dio ugostiteljskih i smještajnih objekata zimu će provesti zatvorenih vrata. Otvaranju će, sigurno je, prethoditi temeljne procjene i pripreme.