Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas je u Trebinju predstavnicima opština Istočni Mostar i Stolac uručio dva terenska vozila za potrebe civilne zaštite, dok je za vatrogasne jedinice 10 opština iz BiH uručena oprema za gašenje požara.


Vozila su donacija Ministarstva bezbjednosti BiH, a oprema za gašenje požara je donacija EU za BiH u iznosu oko 200.000 evra. Donacija obuhvata obuku vatrogasaca.
Po 18 kompleta - uniformi, zaštitnih kaciga, zaštitnih rukavica, metlarica i naprtnjača za gašenje požara dobili su gradovi Mostar i Trebinje, te opštine Čajniče, Foča, Gacko, Bileća, Konjic, Jablanica, Stolac i Neum.Mektić je tokom primopredaje ispred sjedišta Jedinice granične policije BiH u Trebinju istakao da je svjestan da donirana oprema nije dovoljna, ali je izrazio nadu da će značajno doprinijeti vatrogasnim jedinicama u suzbijanju požara.
On je izrazio zahvalnost vatrogascima za herojstvo u borbi sa vatrenom stihijom i što već godinama uspješno brane imovinu ljudi od požara koji, kako je rekao, poprimaju razmjere prave katastrofe.
"Svjestan sam da rade u prilično teškim uslovima i bez adekvatne opreme. Napravili smo procjenu i analizu prijetnji od prirodnih katastrofa kojima je BiH sklona", rekao je Mektić i istakao da bi se svi nivoi vlasti trebali više pozabaviti ovim pitanjem.
On je istakao da će građani svake godine plaćati sve veću cijenu ukoliko se u budućnosti ne bude imalo razumijevanja za ove probleme, te dodao da će se BiH značajnije uključiti u sistem Civilne zaštite.
"Imamo strategiju koja se odnosi samo na gašenje šumskih požara i za taj projekat će BiH izdvojiti određena sredstva za pomoć republičkim upravama Civilne zaštite, a započećemo i neke bilateralne sporazume sa zemljama – našim partnerima kako bi mogli koristiti njihovu opremu za gašenje požara na našem području", rekao je Mektić.
On je napomenuo da će ovih dana biti raspisan još jedan tender za nabavku opreme za potrebe Civilne zaštite, a sredstva su obezbijeđena iz IPA projekta.


Predstavnici vatrogasnih jedinica koje su danas dobile opremu su se saglasili da je oprema trebala i ranije stići, ali da je i sada dobrodošla jer u mnogim lokalnim zajednicama požari bukte i prijete imovini.
Posebno je ugrožena Hercegovina, gdje već dva mjeseca neprestano gori u svim opštinama.
Projekat "Prekogranična saradnja u oblasti zaštite od požara i vatrogastva", u okviru IPA Programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, realizovali su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Institut zaštite od požara i eksplozija iz Sarajeva.
Partneri u projektu iz Crne Gore bili su Direktorat za vanredne situacije crnogorskog MUP-a i Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore.
Mektić je danas održao i sastanak sa predstavnicima uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH, opština i vatrogasnih jedinica o temi "Koordinacija, problemi i izazovi u gašenju požara".
SRNA