Na osnovu odluke gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, do kraja ove i u pet mjeseci naredne godine oko 130 učenika područnih odjeljenja trebinjskih osnovnih škola u Lastvi, Petrovom Polju, Ljubomiru i Dražin Dolu dobijaće mjesečnu novčanu pomoć iz sredstava gradskog Fonda solidarnosti.



Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić pojasnio je da je osnovni kriterijum za dodjelu pomoći da učenik pohađa područnu školu i da je jedan ili oba roditelja nezaposleno, pri čemu je iznos mjesečne pomoći u slučaju da je jedan od roditelja djeteta nezaposlen 75 KM, a ako su oba roditelja nezaposlena 125 KM.
"Ono što je gradsku upravu podstaklo na ovakav potez jeste podatak da sve više djece iz prigradskih i ruralnih područja želi da pohađa školu u gradskim školama. Sela i prigradska naselja nam tako postaju pusta, što povlači ukidanje područnih odjeljenja i gubitak posla za naše prosvjetne radnike", rekao je Ćurić.
On je naveo da je u razgovoru sa predstavnicima mjesnih zajednica i građanima zaključeno da su roditeljima finansije osnovni problem i da im se na ovakav način može olakšati školovanje djece.

Ćurić je dodao da će sredstva biti isplaćivana putem gradskog Fonda solidarnosti, što je, kako je naveo, veoma bitno jer ljudi koji uplaćuju sredstva u Fond žele da znaju u koje svrhe se taj novac koristi.
"Ovo je nešto što treba Trebinju, smatram da ovakvi potezi treba da budu primjer i ostalim gradovima i opštinama da urade nešto slično", dodao je Ćurić.
Rok za podnošenje dokumenata za dobijanje mjesečne novčane pomoći za učenike područnih odjeljenja osnovnih škola na protokol grada Trebinja je 30. septembar, a potrebni su izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta za dijete i roditelje, potvrda sa Zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti jednog ili oba roditelja, kućna lista i potvrda iz škole o pohađanju nastave u područnim odjeljenjima.
SRNA