Fakultet za proizvodnju i menadžment u saradnji sa Ministarstvom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo priredio je večeras u Trebinju „Noć istraživača“.

noc-istrazivaca-min.png

Posjetioci tradicionalne manifestacije koja promoviše nauku i istraživački rad imali su priliku da pogledaju zanimljive eksperimente iz fizike, hemije i biologije, koje su pripremili nastavnici i djeca iz svih trebinjskih osnovnih i srednjih škola, ali i školarci iz Bileće, Gacka, Ljubinja i Nevesinja, te članovi Društva fizičara istočne Hercegovine.

Uz predavanja vrsnih naučnih radnika, prezentovani su i naučni radovi studenata Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, a posjetici su mogli da vide i koja tehnička pomagala u kriminalistici koriste pripadnici Policijske uprave Trebinje, te kako se digitalizacijom kulturno nasljeđe Muzeja Hercegovine čuva od zaborava.

U holu Fakulteta za proizvodnju i menadžment priređena je i izložba učeničkih likovnih radova na temu nauke i i istraživačkog rada, a školarci su imali priliku da se takmiče i u kvizu znanja, sa prigodnim nagradama za najuspješnije.

Dekan ove visokoškolske ustanove Dušan Jokanović kaže da je ova manifestacija svojevrni akademski praznik koji slavi nauku, te da je ovogodišnja okupila najviše izlagača i eksponata.

„Nauku pokušavamo da popularizujemo na jedan lakši i opušteniji način. Nekad mi na univerzitetu znamo da 'gušimo' teorijom - a jako je važna ova eksperimentalna podrška teorijskim rezultatima. S druge strane, još je važnije da na ovaj način našim školarcima još u ovom uzrastu podgrijemo tu klicu naučnoistraživačkog rada. Možda će neki od njih sutra biti veliki istraživači ili profesori univerziteta. Prije svega, važno je da nauku shvate kao jedan alat koji će pomoći - i da ovaj svijet bude bolji i da oni budu bolji ljudi“, istakao je Jokanović.