Kulturni Centar Trebinje u saradnji sa Kulturnim centrom iz Istočnog Novog Sarajeva organizovao je izložbu ikona "Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske" i promociju knjige "Sjetovanje", autora Nedeljka Zelenovića.


Ikone koje mogu da pogledaju posjetioci izložbe djela su polaznika škole ikonopisa koja radi pri Pavoslavnom centru za mlade "Sveti Petar Sarajevski". Izloženo je dvadeset ikona, po jedna od svakog autora.
Goran Janićivijeć, profesor ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade "Sv. Petar Sarajevski", kaže da je riječ o kopijama ikona koje se nalaze u hramovima i riznicama Mitropolije dabrobosanske.
Ikone čije su kopije izradili polaznici škole pripadaju uglavnom italo-kritskom stilu, koji je bio najzastupljeniji u periodu od 15. do kraja 18. vijeka. Ista postavka do kraja ove godine biće izložena u nekoliko galerija u regionu. Pubilici je sinoć predstavljena i najnovija knjiga poezije književnika, novinara i publiciste Nedeljka Zelenovića pod naslovom "Sjetovanje" .
Zelenović je podsjetio da srpski jezik u Hercegovini krasi neiscrpno bogatstvo, iz čije riznice je "pozajmio blago" i obradio u stihove.
Nedeljko Zelenović, rodom iz Konjica, a sada nastanjen u Istočnom Sarajevu, do sada je objavio dvadesetak zbirki poezije i proze, i potpredjednik je Udruženja književnika Republike Srpske. O njegovom književnom djelu govorili su predstavnici trebinjskog odbora Prosvjete i Književne zajednice "Jovan Dučić".

RTRS