Izložba “Put do pobjede – istorijski izvori svjedoče”, koju su povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom organizovali grad Trebinje i Ambasada Ruske Federacije u BiH, otvorena je sinoć u trebinjskom Kulturnom centru.

izložba-Put-do-pobjede-Petar-Ivancov-Trebinje-Foto-Srna.jpg

Izložbu, čija je tema oslobođenje zemalja jugoistočne Evrope od nacističke okupacije, otvorio je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Trebinjci mogu da vide i arhivske fotografije i plakate koji se čuvaju u fundusu Državnog centralnog muzeja moderne istorije Rusije i Centralnog arhiva Ministarstva odbrane.

Ivancov je rekao da je Ruska Federacija mnogo zahvalna narodima bivše Jugoslavije za njihovo učešće u borbi protiv fašizma.

On je istakao da Rusija cijeni antifašističku tradiciju koja postoji u Republici Srpskoj.

– Bili smo tada zajedno – kada smo oslobađali Beograd, Banjaluku, a zajedno smo i danas kad gradimo novi život u Evropi. Te bratske veze ostvarene tih godina pomažu nam sada da nastavimo da se družimo i budemo dobri prijatelji – naglasio je Ivancov.

Foto: Srna

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je poseban značaj ove izložbe.

– Na djelu su ozbiljni pokušaji da jedna velika sila pobjednica, SSSR, bude prikazana u drugačijem svjetlu, relativizacijom njenog doprinosa pobjedi antifašističke koalicije. Slični revizionistički pokušaji po pitanju uloge – ne samo u Drugom, već i Prvom svjetskom ratu, usmjereni su i protiv srpskog naroda – rekao je Banjak.

U okviru istog programa sinoć je u bioskopu Kulturnog centra počela i dvodnevna “Revija ruskog filma” – projekcijom epsko-biografskog ostvarenja “Bitka za Sevastopolj”.