Prezentacija javnog poziva za dodjelu sredstava fonda "Izazov za promjenu" /Challenge to Change/, koji finansira Ambasada Švedske u BiH, okupila je danas u Trebinju veći broj preduzeća koja su zainteresovana za ovaj projekat koji bi im bio velika podrška u realizaciji planiranih ideja.Da bi dobili "zeleno svjetlo" aplikanti moraju da obezbijede minimalno 50 odsto učešća, da imaju dobru ideju i da naprave kvalitetan projekat, a proces ocjenjivanja trajaće tri mjeseca.
Prezentaciju je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja, informišući prisutne preduzetnike o načinu i uslovima apliciranja za sredstva.
Marko Kakuća iz Republičke agencije za mala i srednja preduzeća rekao je da je otvoren prvi javni poziv za pomoć inovativnim idejama koje mogu da dovedu do jačanja konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća, novog zapošljavanja i održivog socio-ekonomskog razvoja.
"Javni poziv je otvoren za startape i sektor malih i srednjih preduzeća. Iznos granta koji može biti dodijeljen za početnike u biznisu je do 10.000 evra, a za mala i srednja preduzeća do 30.000 evra", pojasnio je Kakuća, napominjući da je potrebno da aplikanti obezbijede minimalno 50 odsto učešća.
On kaže da je interesovanje za sredstva veliko, izražavajući nadu da će biti dovoljan broj kvalitetnih aplikacija.
Kakuća je naveo da je predviđeno šest javnih poziva u tri godine i da je raspoloživi fond za BiH 2,3 miliona evra.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković naglasio je da je cilj prezentacije da se informacija o ovom projektu na najbolji način predstavi privrednim subjektima i preduzetnicima sa područja istočne Hercegovine.
"Ovo je prvi korak, nakon čega slijedi otvaranje prvog poziva na koji će aplikanti moći da pošalju svoje aplikacije, s tim da je veoma važno da obrate pažnju na kriterijume da ne bi bili eliminisani odmah na početku", rekao je Bošković.
On je istakao da lokalna Agencija može biti aktivan partner u smislu pomoći privrednim subjektimna i preduzetnicima da dobro urade aplikacije i lakše dođu do sredstava.
U ime poljoprivredne zadruge "Smokvica" Ljiljana Čičković je istakla da je ovo vrlo važna stavka za sve privrednike i kvalitetna podrška da realizuju planirane ideje.
Čičkovićeva, koja je i izvršni direktor nevladine organizacije "Ženski centar", kaže da zadruzi neće biti problem da obezbijedi 50 odsto sredstava, jer će joj ova organizacija biti partner.
SRNA