Policija steže obruč oko Kineza koji je pobjegao iz zatvora u Trebinju
TREBINJE – Veći broj policajaca je na području sela Lastva gdje tragaju za državljaninom Kine Q.T. koji je tokom proteklog vikenda pobjegao iz Okružnog zatvora u Trebinju.

Navodno je bjegunac primjećen u brdima oko pomenutog sela i na širem lokalitetu je u toku potraga.

Kinez je iz zatvora Kazneno popravnog zavoda u Trebinju pobjegao 19. novembra, kada je tokom šetnje zatvorskim krugom, uspio da preskoči zid i ogradu.

Zatvor je, inače, poluotvorenog tipa i nije predviđen za takve zatvorenike.

Odbjegli kineski državljanin pobjegao je nakon posjete roditelja, a sumnja se da je imao pomagače.

On je, nakon što su ga u trebinjskom zatvoru posjetili majka i otac, pobjegao po gotovo filmskom scenariju ili kako su građani zbijali šale "škočio kao mačka".

On je u nedjelju pobjegao iz Okružnog zatvora u Trebinju tako što se, tokom šetnje, pomoću žice od gromobrana popeo na jednu od zatvorskih zgrada, te skočio sa 12 metara visine.

Iako je skočio sa tolike visine on je nastavio bježati i za njim je pokrenuta opsežna potraga.

Roditelji su mu saslušani zbog sumnje da su mu pomagali u bjekstvu, ali su oboje nakon saslušanja pušteni na slobodu.

Kinez se u trebinjskom zatvoru nalazio od 5. septembra kada mu je Sud BiH odredio privremeni pritvor nakon što je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Interpol Peking u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim sudom zbog sumnje da je počinio krivično djelo zločin ugovorne prevare.

Sud BiH je 12. oktobra donio rješenje kojim je Kinezu određen ekstradicioni pritvor do 3. marta 2024. godine, odnosno do izručenja ili nove odluke suda.