Sistem video-nadzora javnih površina do sada je uspostavljen u 23 lokalne zajednice, a njegova realizacija je u toku u još 13 opština i gradova u Republici Srpskoj, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

kamere.jpg

Video-nadzor postavljen je u opštinama i gradovima – Laktaši, Čelinac, Lopare, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Novi Grad, Zvornik, Bratunac, Gradiška, Jezero, Foča, Višegrad, Rudo, Novo Goražde, Čajniče i Trebinje.

„Aktivnosti na ovom planu su pokrenute u Banjaluci, Prnjavoru, Doboju, Tesliću, Brodu, Trnovu, Istočnom Starom Gradu, Srpcu, Mrkonjić Gradu, Ribniku, Šipovu, Driniću i Kalinoviku“, navode iz MUP-a i podsjećaju da se ovaj sistem uspostavlja u okviru projekta „Bezbjedan grad“, pokrenutog u 36 lokalnih zajednica.

Projekat MUP-a i gradova i opština podrazumijeva uspostavljanje sistema video- nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga i sportskih objekata s ciljem zaštite građana i njihove imovine, borbe protiv protiv kriminala, terorizma i drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira.

Sisteme video-nadzora koriste sve policije u Evropi i svijetu, a riječ je o savremenim IKT rješenjima poznatim pod nazivom „Sigurni grad“, odnosno sredstvu za brže i efikasnije otkrivanje počinilaca krivičnih djela, prekršaja u saobraćaju ili narušavanja javnog reda i mira.

„Svi snimci se čuvaju u MUP-u i samo službenici ovog ministarstva imaju pravo da pregledaju i izuzimaju snimke, dok su prava pristupa definisana dokumentom `Politika video-nadzora`“, navode iz MUP-a.

Prilikom podešavanja kamera vodi se računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, prema kojima je MUP dužan da zaštiti privatnost građana, a to znači da se snimaju samo javne površine, za šta MUP ima zakonska ovlaštenja.

Kamere se, ističu iz MUP-a, usmjeravaju tako da ne snimaju privatni prostor građana.