Blizanke - Foto: RTRS
 
Iz Trebinja dolazi izuzetno neobična i pozitivna priča. Naime, bračni par Sandra i Milijan Mijanović poslije decenije borbe sa sterilitetom za tri posljednje godine, zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji, dva puta dobili su po dvojke.

- Ja sam najsrećnija žena na svijetu - ponosno kaže majka Sandra Mijanović.

Ovako govori majka četvoro mališana, koja je iz dva pokušaja vantjelesne oplodnje dobila po dvoje blizanaca. Nikolija i Nikodina za treći rođendan dobile su sestru Simonu i brata Radoslava. Dom Mijanovića pun je graje i dječijeg plača.

- Nama nekako sve u oktobru počinje, u oktobru smo se i uzeli i vjenčali, rodile se njih dvije u oktobru, a opet u oktobru se rodilo opet ovo dvoje. Nikada nismo ni pomislili da odustanemo, nikada - dodala je Sandra.

 

To je, ujedno, i savjet za sve bračne parove, koji imaju problem sa sterilitetom. Poslije jedne decenije pokušaja prirodnim putem, Sandra i Milijan odlučili su se na vantjelesnu oplodnju. Oba pokušaja bila su uspješna.

- Nije lako, prvi put je bilo teško, drugi put je ipak bilo lakše. Slušaju djeca, iskustvo sa prvim prenijeli smo na druge - ističe otac Milijan Mijanović.

Dok starije bliznakinje, pod budnim okom majke, pomažu u poslovima oko bate i seke, mlađi blizanci, sa svega 15 dana, već osjećaju da su u povlašćenom položaju.

Mijanovići su prvi par u Republici Srpskoj koji je uspio da iz dvije vantjelesne oplodnje, koje finansira Fond zdravstva Republike Srpske, dva puta dobije blizance iz prvog pokušaja.

- Iskreno meni je sad lakše kad ih imam četvroro nego kad je bilo dvoje, možda će nekome zvučati nemoguće ali stvarno je tako, organizovali smo se lijepo, one mi pomažu - poručila je Sandra Mijanović.

Iako je majka podnijela najveću žrtvu i teret, Milijan kroz osmijeh kaže da su oba Sandrina porođaja i za njega bila jednako stresna. Priznaje da ih je optimizam održao da u borbi protiv steriliteta ne treba odustajati. Poslije svega, kaže, imaju puna naručja sreće.