Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović sinoć je u Trebinju otvorila 21. susrete mladih Republike Srpske, poručujući da mladi druženjem jačaju zajedništvo i prevazilaze sve predrasude.Davidovićeva je istakla da ovu tradicionalnu manifestaciju podržavaju predsjednik Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Grad Trebinje, jer je omladina značajan dio društva u koji treba ulagati i pomoći joj da realizuje svoje zamisli i ideje.
"Najbitnije je da oni nisu inertni, tako da će imati priliku da svoju kreativnost pokažu i u naredna četiri dana kroz različite edukativne radionice", rekla je Davidovićeva, dodajući da će na taj način da se uče i aktivizmu i kako da postanu bitan politički faktor u svojim opštinama.
Davidovićeva je naglasila da institucije Republike Srpske kao i lokalne zajednice rade dosta za ovu populaciju, ali da svi zajedno treba još više da doprinesu poboljšanju statusa omladine - po pitanju zapošljavanja, te studiranja.
Ona je istakla da su susreti okupili 200 mladih iz Republike Srpske i 30 gostiju iz krovnih omladinskih organizacije Federacije BiH i regiona.
Zamjenik načelnika opštine Trebinje Mirko Ćurić istakao je da je ova lokalna zajednica u skladu sa mogućnostima uvijek spremna da podrži mlade, naglašavajući da je Grad ovu manifestaciju podržao sa određenim sredstvima.
"Lokalna administracija je spremna da mladima prenese iskustva u radu, jer će im biti neophodna u njihovim budućim pozivima", rekao je Ćurić.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Danijela Topić istakla je da je manifestacija edukativnog, sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera, naglašavajući da će tokom četiri dana biti održano niz sadržaja koji će mladima dati informacije o svim prilikama u Republici Srpskoj i regiji.
"Cilj manifestacije je da povežemo mlade ljude iz Republike Srpske i iz regije koji će svoje ideje moći da realizuju i po završetku susreta", rekla je Topićeva i napomenu da su učesnici iz 47 opština iz Republike Srpske, te Srbije, Crne Gore, Federacije BiH.
Tokom održavanja manifestacije planirane su edukativne radionice iz oblasti: prva pomoć, mediji, teatar, razvoj projektnih aplikacija za početnike i lični i organizacioni razvoj i aktivizam.
Biće održane prezentacije Ministarstva porodice omladine i sporta, Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana, Omladinskog savjeta Republike Srpske i krovnih omladinskih organizacija iz regiona, zatim prezentacije Omladinske politike Republike Srpske od 2016. do 2020.godine.
Planirani su i brojni turistički izleti i sportska takmičenja, kao i zabavni program.
Susreti mladih trajaće od 23. do 27. avgusta, a učesnici su smješteni u Domu učenika u Trebinju.
Susreti mladih Republike Srpske su tradicionalna omladinska manifestacija koja se svake godine održava krajem ljeta na jednoj od lokacija u Republici Srpskoj.
SRNA