BANJALUKA/SARAJEVO │ Institut za građevinarstvo IG Banjaluka, zajedno sa IPSA institutom iz Sarajeva, dobio je posao izrade planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-Jonski autoput na dijelu kroz BiH /Počitelj – Neum – Trebinje – granica sa Crnom Gorom.


Institut za građevinarstvo IG navodi se da je ugovor, potpisan sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, vrijedan 3.666.000 KM, a ovaj obiman posao stručnjaci oba instituta realizovaće u narednih 18 mjeseci.
Jadransko-Jonski autoput predstavlja dio Panevropskog Jadransko-Jonskog koridora koji povezuje Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku.
„Konekcijom auto-puta na Koridoru 5C i budućeg Jadransko-Jonskog autoputa stvaraju se realne pretpostavke za uključenje BiH u makro regionalne sisteme srednje Evrope i regionalne asocijacije zemalja Mediteranskog bazena.Taj posao će biti jedan u nizu projekata koje ovaj institut trenutno realizuje“, ističu iz banjalučkog Instituta.
Navode da je ovih dana završen i veliki posao projektovanja i studije za poboljšanje puta na SEETO trasama Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/ i Sarajevo-Brod na Drini /Foča/.
„Projekat je urađen zajedno sa firmom Aecom Madrid iz Španije, a njegova vrijednost je 1.700.000 evra. Projekat je finansirala Evropska komisija od koje je dobijeno pozitivno mišljenje o njegovoj realizaciji“, dodaje se u saopštenju.
Zahvaljujući visokoj stručnosti kadra i korišćenju savremenih rješenja, Institut IG tokom proteklih nekoliko mjeseci ugovorio je veliki broj novih poslova, kako sa opštinama i gradovima za izradu prostorno-planske dokumentacije, tako i sa drugim javnim i privatnim investitorima za izradu projektne dokumentacije, vođenje stručnog nadzora nad izgradnjom objekata i izradu različitih studija, analiza i elaborata.
Institut IG Banjaluka, tokom svog dvadesetogodišnjeg postojanja, izrastao je u jednu od vodećih institucija za istraživanje, razvoj i projektovanje u oblasti građevinarstva, energetke, ekologije, prostornog planiranja, upravljanja otpadom i zaštite na radu.
Institut trenutno ima 145 zaposlenih od kojih je 114 visokoobrazovanih stručnjaka iz različitih oblasti, među kojima su doktori i magistri nauka, što omogućava visoko kvalitetnu koncentraciju znanja i umijeća spremnog da, koristeći svjetski priznate metode, odgovori svim zahtjevima tržišta i ponudi savremena i napredna rješenja.
„Osim izuzetne kadrovske osposobljenosti Institut raspolaže i sa najmodernijom centralnom laboratorijom i tri pokretne laboratorije koje se bave ispitivanjem materijala, betona, asfalta i geomehanikom“, navodi se u saopštenju.
Institut za građevinarstvo IG prisutan je na tržištu cijele BiH, kao i u zemljama regiona.
Pored sjedišta u Banjaluci ima poslovni centar u Trebinju, kancelarije u Doboju i Nevesinju, te ogranke u Beogradu i Herceg Novom, a posjeduje i sve potrebne sertifikate i licence za obavljanje stručnih poslova iz svog djelokruga.
Uspješnost na tržištu je posljedica stalne brige Instituta o svom kadru kojem se obezbjeđuju optimalni uslovi za rad uz redovne isplate plata i svih ostalih zakonom predviđenih beneficija, što ga bez sumnje svrstava u red firmi poželjnih za zapošljavanje.
SRNA