Završen je konkurs za prijem studenata u Javnu ustanovu Studentski centar Trebinje u akademskoj 2018-2019. godini, a javilo se 73 redovna studenta sa Fakulteta za proizvodnju i menadžment, Akademije likovnih umjetnosti i Visoke škole za turizam i hotelijerstvo, koji su ispunili sve uslove konkursa.

Vladimir Dabić, direktor Studentskog centra kaže da je ostalo još 12 slobodnih mjesta ali će i ona biti popunjena.

„Postoji velika zainteresovanost studenata koji nisu upisali redovno godinu, a njih ćemo rasporediti kada smjestimo studente koji su prošli konkurs“, kaže Dabić.

Uslovi konkursa, dodaje, nisu bili rigorozni.

„Osim opštih uslova konkursa, među kojima je uspjeh iz srednje škole, odnosno prosječna ocjena studiranja, od ove godine smo imamo nekoliko novina – bodovali smo socijalno stanje porodice, tj. koliko porodica iz koje je student ima članova, te kolika su njihova primanja, kao i da li su roditelji zaposleni“, pojašnjava Dabić.



Najviše studenata i ove godine koji žele da borave u Studentskom centru je iz istočnohercegovačkih opština: Bileće, Gacka, Nevesinja i Berkovića.

„Imamo studenata i iz ostalih dijelova Republike Srpske, kao i devet studenata iz Srbije, koji uglavnom studiraju Likovnu akademiju. Nema studenata iz Crne Gore zato što ne postoji sporazum Republike Srpske i Crne Gore iz oblasti visokog obrazovanja. Ako i bude zainteresovanih crnogorskih studenata koji studiraju u Trebinju za boravak u Studentskom centru i naravno, ako imamo slobodnih mesta, oni plaćaju posebne cijene“, kaže Dabić.

Cijena smještaja i ishrane za redovne studente je 95 maraka mjesečno, a za studente iz Crne Gore, cijena smještaja je 90 maraka, a ishranu plaćaju po punoj cijeni devet, odnosno deset maraka po danu, od sljedeće godine.

„S ovom cijenom smještaja i hrane, mi smo najjeftiniji studentski centar u Republici Srpskoj“, navodi Dabić.

On je podsjetio da su tokom ove godine u Studentski centar investirali 28.000 maraka, za gradnju spuštenih plafona, led rasvjetu, zamjenu dušeka te nabavku televizora za društvene prostorije i veš-mašine.

„Tokom ljetnih mjeseci uradili smo i molersko-farbarske radove u kompletnom centru. Tako da su sada uslovi vrlo dobri“, ističe Dabić.

Najavljuje da će u narednom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima i po prioritetima, obnoviti inventar.

„Veliki problem nam predstavlja nedostatak menze jer se studenti sada hrane u menzi Đačkog doma, pa ćemo u narednom periodu pokušati da iznađemo rješenje da imamo i svoju menzu. Nemamo dovoljno prostora ni za menzu ali ni za neke druge sadržaje. Planiraćemo i obnovu studentskih soba i kupatila, sve po prioritetima“, dodaje direktor Studentskog centra.

Među redovnim studentima koji su stekli prava na boravak i ishranu u Studentskom centru je 28 brucoša.

Jedan od njih je i Srđan Škobo iz Foče, student prve godine Akademije likovnih umjetnosti, koji kaže da su uslovi u Studenskom centru zadovoljavajući.

„Hrana je dobra, smještaj dobar, sve je u redu“, kaže on.

Mirko Ilić, iz Bileće je treća godina grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti. Od početka studiranja je u Studenskom centru.

„Zadovoljan sam uslovima, sve je u redu, saradnja je u redu, druženje“, kaže Mirko.

Studentski centar u Trebinju raspolaže sa 23 sobe i 85 ležajeva.

Izvor: Radio Trebinje