Skupština grada Trebinja usvojila je danas na prvoj tematskoj sjednici Nacrt srednjoročnog plana kapitalnih investicija za period od 2017. do 2022. godine, kojim je predviđeno da se u izgradnju i sanaciju privredne, saobraćajne, komunalne i druge infrastrukture, objekata i javnih površina u tom periodu uloži 129 miliona KM.Novac će biti obezbijeđen iz budžeta grada, kreditima, te različitim grantovima i donacijama.
Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je ovo prvi planski dokument kojim grad Trebinje definiše kapitalne investicije.
"Plan ima više od 120 stavki u koje će grad u narednih šest godina uložiti 46 miliona KM, a iz donacija i grantova javnih preduzeća i Vlade Republike Srpske biće uloženo 83 miliona KM", pojasnio je Petrović.
On je dodao da će najviše novca biti uloženo u infrastrukturne projekte 78 miliona KM, jer će na taj način biti povećana vrijednost trebinjske imovine i obezbijeđen veći priliv u gradski budžet, što omogućava otvaranje novih objekata i radnih mjesta.
"Želimo da svaki naredni budžet Trebinja bude razvojni", istako je Petrović.
Prema ovom planu, u narednih šest godina novi privredni zamah Trebinje očekuje putem infrastrukturnog opremanja poslovnih zona Volujac, Novo Trebinje i Banjevci, te putem projekata podrške razvoju agrara i turizma, gdje su trebinjski potencijali još nedovoljno iskorišćeni.

Najvažniji infrastrukturni projekti su izgradnja istočne obilaznice, kao i zavšetak rekonstrukcije i proširenja vodovodnog i kanalizacionog sistema i gradnja gradske garaže.
Kao najznačajniji turistički projekat plan kapitalnih investicija prepoznao je rekonstrukciju Starog grada, obnavljanje naselja Krš, rekonstrukciju trebinjske pijace, kao i izgradnju grada na Crkvini i vjerskog kompleksa u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.
Novi turistički izgled Trebinja obezbijediće izmiještanje potopljenog mosta kralja Aleksandra iz Goričkog jezera na lokalitet nizvodno od Bregova.
U plan su uvršteni i prijedlozi za izgradnju botaničke bašte sa autentičnim hercegovačkim kulturama, otvaranje auto-kampova, kao i postavljanje žičara za brda Crkvina, Strač i Gljiva iznad Trebinja.
Planirana je i gradnja hipo rehabilitacionog centra na Zubcima kod Trebinja, novih dječijih vrtića i nove zgrade Gimnazije "Jovan Dučić" i istraživačke stanice u Zgonjevu kod Trebinja, kao i obnova zapuštenih škola u selima.
Opozicija je na današnjoj sjednici Skupšine grada istakla da nije realno da se ostvari plan investicija u Trebinje u narednih šest godina, te da je on "samo spisak želja građana".
SRNA