U Trebinju nema sumnji na virus korona niti potvrđenih slučajeva infekcije, a u protekla 24 časa nijedan uzorak nije uzet i poslat na analizu zbog sumnji na ovaj virus.trebinje-mjere.jpg

Ovo je rekla epidemiolog Jelena Durić, nakon današnjeg sastanka gradskog Štaba za vanredne situacije.

- Pod zdravstveni nadzor stavljene su još četiri osobe koje su doputovale iz zemalja EU i Sjeverne Amerike, pa je pod nadzorom ukupno 11 osoba, od kojih su četiri zdrave u kućnoj izolaciji. Za sedam osoba je završio zdravstveni nadzor, a jedna osoba koja je u trebinjskoj Bolnici sa simptomima teške akutno respiratorne infekcije negativna je na virus korona – istakla je Durić.

Načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinja Stevan Bekan je rekao da je donesena odluka da ugostiteljski i trgovački objekti u Trebinju rade do 20 sati, pekare do 22, a sportske kladionice i zanatske radnje do 18 sati.

Zabranjen je rad svadbenih salona i noćnih klubova, diskoteka, igraonica i fitnes klubova, kao i izvođenje svih muzičkih sadržaja uživo na teritoriji grada Trebinja.Roditeljima predškolske djece je preporučeno da, ukoliko mogu obezbjediti njihovo čuvanje, djecu ne dovode u vrtiće.

- Štab apeluje na sva pravna i fizička lica, javna preduzeća i ustanove da se poštuju preporuke za preventivno postupanje - istakao je Bekan.

On je dodao da će Štab za vanredne situacije svakodneno obavještavati građane o epidemiološkoj situaciji i pozvao građane da ne nasjedaju na glasine, već da prate relevantne informacije resornog ministarstva, Instituta za javno zdravstvo RS i gradskog Štaba za vanredne situacije.