U Hercegovini su požari i dalje aktivni. Na području Trebinja vatra od prije tri dana, za koju se sumnja da je namjerno podmetnuta, izbila je u blizini sela Slivnice i proširila se prema selima Orašje i Ljekova.


Više desetina vatrogasaca, pripadnika Civilne zaštite i mještana uspjeli su da odbrane kuće u selu Orašje.
vo raspoloživo ljudstvo i tehnika u popodnevnim časovima upućeni su u selo Orašje. U jednom trenutku, u centru sela, odvijala se prava drama nakon što je vatra, uz pomoć jakog južnog vjetra, ušla među kuće.
Mještanin Milan Krivoglav kaže da je vatra za petnaest minuta došla do kuća.
Plamen je, u jednom trenutku, nadomak kuća, dostizao visinu i do dvadeset metara. Međutim, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i mještana, objekti su odbranjeni.
Duž linije požara, prema nepotpunim informacijama, oštećeno je ili izgorjelo nekoliko stubova niskonaponske mreže.
- Tri-četiri kuće su bile u opasnosti, ali uspjeli smo da ugasimo vatru. Imamo situaciju da vatra prebaci preko nas po trideset-četerdeset metara - kaže Miodrag Bodiroga, koordinator iz Civilne zaštite.
U situaciji kada je vatru nemoguće kontrolisati, kažu vatrogasci, prioritet je odbrana mještana i njihovih materijalnih dobara. Zbog izuzetno teškog terena i iz rata preostalih minsko-eksplozivnih sredstava, ekipe ne smiju dublje zaći u ugroženi teren.
- Zaostale mine prave veliki problem. Svakih pet minuta imamo detonaciju mine ili municije - kaže Neđo Ćuk, zamjenik komandira TVJ Trebinje.
Pojedini dijelovi linije požara i dalje su aktivni u blizini sela Slivnica, Ljekova i Baonine i nemoguće je procijeniti na koju će stranu vjetar usmjeriti požar. Pred vatrogascima i mještanima, savim je sigurno, još je jedna neizvjesna noć.


RTRS