U Trebinju je počeo prvi simpozijum ginekologa koji je okupio najeminentnija imena iz ove oblasti sa područja BiH i Srbije o temi "Minimalna invazivna hirurgija", čiji je cilj razmjena iskustava, ali i edukacija ovdašnjih ljekara iz domena hirurgije.Doktor Luka Anđelić iz Subotice, koji često ordinira u trebinjskoj i nevesinjskoj bolnici, istakao je da je cilj skupa da se ukaže kakav je operativni pristup koji mora da se izvede, a da se žena sačuva i što manje zadrži u bolnici, ističući da je za pacijenta najteže kada mora da dođe u operacionu salu kako bi se riješio problem, bilo da je riječ o benignoj ili malignoj patologiji.
On je ukazao da po tom pitanju hercegovačke bolnice, uključujući i fočansku, idu u korak sa vremenom, pojašnjavajući da se obavljaju endoskopske operacije u više od 50 odsto slučajeva.
"To je neki parametar koji se koristi u svijetu i na tom osnovu imamo uvid koliko je kvalitetna ustanova, a da se izvodi minimalna invazivna hirurgija. To je korist za pacijenta, bolnicu i državu jer se pacijenti manje zadržavaju u bolnici", istakao je on.
Anđelić je ukazao da je na prvom mjestu oboljenja iz domena ginekologije problem steriliteta koji je, kako kaže, više izraženiji kod muškaraca nego kod žena, zbog načina života.Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović istakao je značaj ovakvih skupova, napominjući da su ugostili 23 predavača iz regiona - najeminentnije stručnjake iz oblasti ginekologije.
"U prethodnih godinu dana, osim na infrastrukturi i nabavci nove opreme, konstantno radimo na edukaciji i doedukaciji naših ljekara i kompletnog osoblja", istakao je Mijanović.
On je podsjetio da je Trebinje u proteklih godinu dana bilo domaćin skupova kardiologa i hirurga, dodajući da je namjera da i ubuduće promovišu Bolnicu Trebinje i grad Trebinje, s ciljem pružanja što bolje zdravstvene zaštitete, jer je pacijent uvijek na prvom mjestu .
Načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Bolnici Trebinje Srdan Lugonja rekao je da su ovakvi skupovi veoma bitni, kako bi se razmjenjivala iskustva i znanja.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović podsjetio je da Vlada Republike Srpske i grad Trebinje sa Bolnicom učestvuju u rekonstrukciji bolničkog kompleksa.
"Imaćemo jednu od najmodernijih zgrada po pitanju energetske efikasnosti na ovim prostorima što će doprinijeti značajnim uštedama, koje će se preusmjeriti u aparaturu, opremu i osposobljavanje kadra", rekao je Petrović.
Na simpozijumu će, između ostalog, biti održana predavanja o laparoskopskim i histeroskopskim operacijama, bračnom sterilitetu, endoskopskoj hirurgiji, cistama jajnika kod mladih, vanmateričnoj trudnoći, savremenom pristupu i dijagonistici visokorizičnih trudnoća.
Među učesnicima skupa, koji se sutra završava, su istaknuti ginekolozi Luka Anđelić, Kenan Drljević iz Opšte bolnice Sarajevo, Senad Sarić sa Poliklinike "Arbor Vitae" Mostar, Artur Bjelica iz Kliničkog centra Vojvodine, Zoran Stanković, Institut za majku i dete Beograd, Goran Malenković, Institut za onkologiju Vojvodine, a od trebinjskih ljekara učestvovuju Ljiljana Buha i Danijela Petrović Popadić.
Organizator simpozijuma je Bolnica Trebinje, a pokrovitelj Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
SRNA