U porti Sabornog hrama u Trebinju večeras je osveštan spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu u prisustvu više od hiljadu vjernika, među kojima je bio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.



Spomenik blaženopočivšem srpskom patrijarhu, koji je prvi u Republici Srpskoj, osveštali su episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije, slavonski Jovan i arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan.
Vladika Grigorije je istakao da ovaj spomenik opominje i podsjeća na jerarha koji je u naše dane otkrio da za sve nas ima nade.



"Ovaj izvanredan rad mlade vajarke Sare Nikolić treba da nas, Hercegovce, podsjeća na lik i djelo ne samo našeg patrijarha, nego i na njegovo prijateljstvo prema ovoj zemlji i Eparhiji koju je osnovao Sveti Sava", rekao je vladika Grigorije.
On je podsjetio na iskreno prijateljstvo blaženopočivšeg patrijarha prema Hercegovini, koji je više puta posjetio Trebinje i Hercegovinu, ne zaboravljajući ovaj narod ni u ratno vrijeme, te opominjući da uvijek budu ljudi, a nikada neljudi.
"Ovo je spomenik i opomenik, a ne mjesto klanjanja ili idolopoklonstva, jer je vrlo čest slučaj da se u našem narodu stvari pogrešno tumače i razumijevaju, pa i sam patrijarh Pavle i njegova skromnost", napomenuo je vladika hercegovački.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je da Trebinje dobilo divan spomenik zahvaljujući trudu vajarke Sare Nikolić iz Beograda, firmi "Integra inženjering" iz Banjaluke koja je finansirala, te blagoslovu vladike Grigorija.
"Zašto baš Trebinje!? Oni koji su ga poznavali znaju da je volio ovu svetu srpsku zemlju i njen narod. Vjerovatno bi u ovom trenutku rekao na sve ovo `Budite samo ljudi`. Ne samo to, siguran sam da je u svojoj molitvi želio da budemo hrišćani, da imamo bar zrno njegove energije i rada, predanosti za svoj narod i srpsku crkvu, da pođemo putem skromnosti i njegovog načina života i molitve za ovaj narod", naveo je Davidović.



Vajarka Sara Nikolić kaže da joj je drago što je imala priliku da napravi ovaj jedinstven spomenik i pokloni ga gradu Trebinje i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.
Prisutne je pozdravila predstavnik "Integra inženjeringa" Slavica Stanković, koja je istakla da su Trebinje i Hercegovina najljepše mjesto gdje se spomenik blaženopočivšem srpskom patrijarhu mogao postaviti, te da joj je drago što je "Integra" finansirala njegovo livenje.
Spomenik blaženopočivšem patrijarhu Pavlu visok je 2,13 metara.
SRNA