Trebinje - otvoren Međunarodni simpozijum "AgroReS 2021" - Foto: SRNA
U Trebinju je otvoren Deseti međunarodni simpozijum poljoprivrednih nauka pod nazivom ,,AgroReS 2021”. Organizatori događaja su Poljoprivredni fakultet Banjaluka u saradnji sa visokoobrazovnim i naučnoistraživačkim institucijama iz Italije, Njemačke, Češke, Poljske, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je nakon otvaranja da je cilj da rezultati tih istraživanja dođu do poljoprivrednih proizvođača.

- Uprkos svim izazovima i problemima, konstatujemo da imamo pozitivne trendove kada je riječ o obimu proizvodnje iako imamo smanjenje broja gazdinstava, ali kad gledamo ukupnu proizvodnju u svim sektorima imamo dobre rezultate i uspjeli smo u ovoj pandemiji da sačuvamo proizvodnju - izjavio je Pašalić u Trebinju.

On je naveo da je pitanje konkurentnosti ključno, te da je stav Vlade Republike Srpske jasan i da su još ranije izašli sa zaključkom da su zatražili uvođenje zaštitnih mjera na nivou BiH i da u prvi plan treba staviti domaće poljoprivredne proizvođače.

- Ponovo ćemo ući u određene intervencije na tržištu kada je riječ o podršci proizvođačima mesa i voća. Povećali smo sredstva za kapitalne investicije, ove godine ulažemo 17 miliona KM kao pomoć, za investiranje na farmama - istakao je Pašalić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je da će na ovom skupu biti prisutni naučni radnici iz 16 zemalja.

Predsjednik Organizacionog odbora simpozijuma Željko Vasko rekao je da su ove godine uspjeli da animiraju 337 naučnih radnika iz 16 država koji će saopštiti 95 naučnih radova, direktno ili onlajn.

- Mislim da u poljoprivredi nauka može mnogo da pomogne poljoprivrednim proizvođačima a naučni radnici ne trebaju da to rade samo radi sebe, nego da budu u kontaktu sa poljoprivrednicima i da im pomognu da rješavaju svoje probleme i da budu konkurentniji - rekao je Vasko, koji je i profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je jedna od strateških grana razvoja grada poljoprivreda, te da je mnogo toga urađeno na jačanju poljoprivrede na području Trebinja.

Simpozijum će nastaviti rad sutra paralelnim radom u četiri sekcije: Ratarstvo, Hortikultura, Stočarstvo i Agrarna ekonomija i ruralni razvoj.