Izložba slika, crteža i ikona pod nazivom "Svjetlost i svetost", akademskog slikara i ikonopisca Drage Vučića iz Bileće otvorena je u Muzeju Hercegovine u Trebinju.Paroh Nikola Janković sinoć je, otvarajući izložbu, istakao da autor svojim djelima poziva na preobraženje koje je povezalo dva pojma iz naziva izložbe, jer je ljudski život pozvan da se preobrazi u svjetlost i svetost.
"Njegov rad i želju za preobraženjem prepoznala je njegova zajednica u Hercegovini i trebinjski Muzej, jer je Hercegovina zemlja svjetlosti i svetosti", rekao je Janković.
Drago Vučić je rekao da slikari ponekad odlutaju u svojoj gordosti i misle da su neki veliki stvaraoci.
"Mi jesmo pozvani na jednu vrstu stvaranja, ali zaboravljamo da je jedini pravi tvorac Bog, koji je stvorio svjetlost, ovaj svijet i stvorio Sunce kao izvor svjetlosti", dodao je Vučić.

Istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine Veseljka Salatić pojasnila je da se izložba sastoji iz dva dijela - pejzaža, mrtve prirode, crteža i religijskih motiva i ikona, dodajući da ih povezuje svjetlost boje, koja u ikonama prelazi u svetost i pokazuje da ne mogu jedno bez drugog.
"Autor svojim radovima ukazuje da samo okretanje duhovnom može da nam pomogne da bismo lakše prevazišli sve terete i stranputice ovog nesigurnog vremena i ukazuje da je jedini i pravi put, da bi opstali, onaj koji nas je toliko puta kroz vijekove održao – snaga duha pravoslavne prosvijećenosti", rekla je Salatićeva.
Autor, kome je ovo peta samostalna izložba, trebinjskoj publici predstavio se sa 45 radova - akril na platnu, akril na papiru, kombinovana tehnika i pigmenti i zlato na dasci.
Učestvovao je u brojnim kolektivnim izložbama i likovnim saborovanjima u Republici Srpskoj, regionu i Evropi, a dobitnik je i nekoliko priznanja.
Izložba će biti otvorena do kraja marta.
SRNA