Trebinje:
 
Izložba slika Milorada Ćorovića otvorena je večeras u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u okviru obilježavanja slave grada.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je da je izložba organizovana u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, povodom 10 godina od smrti akademika profesora Milorada Ćorovića i 25 godina od osnivanja trebinjske Akademije.

- Značaj ove izložbe je u tome što legat Milorada Ćorovića nije dostupan javnosti. Posljednja izložba je bila 2002. godine, a godinu dana kasnije je napravljen ugovor o poklonu i od tada je Muzej bogatiji za još jedan vrijedan legat - rekla je Grujićeva.

Ona je istakla da je predstavljen samo dio zbirke koja broji 59 slika, a sada je izloženo 18 i to iz ciklusa "Bik" i "Trebinjci".

Ono što je večeras prikazano odabrao je dekan Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja Veselin Brkić.

- Ovo je samo mali dio slikarskog djela profesora Ćorovića. Znam da nije moguće organizovati jednu sveobuhvatnu izložbu jer je mnogo toga nestalo, otuđeno ili se nalazi u nepoznatim privatnim kolekcijama, a snimci ne postoje ili su vrlo rijetki - rekao je Brkić.

Večerašnju izložbu otvorila je zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić, koja je rekla da lik i djelo akademika Ćorovića ne smiju pasti u zaborav.

- Poseban pečat za nezaborav je sigurno činjenica da Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine već sedam godina nosi njegovo ime - naglasila je Skočajićeva.