Trebinje - otvorena prodavnica za penzionere (foto: SRNA)
 
Na Međunarodni dan starih osoba, dobra vijest stiže za penzionere u Trebinju. Na inicijativu Gradske uprave otvorena je prva prodavnica u kojoj će penzioneri sa najmanjim penzijama imati poseban popust.
 

U prodavnici koja će funkcionisati pod okriljem gradskog Agrarnog fonda, dostupne su osnovne namirnice i higijenske potrepštine. Iako prvog dana prodaje nije bilo, brojni penzineri zavirili su u rafove.

Pravo na popust obračunava se u skladu sa visinom penzije - penzioneri sa primanjima do 200 maraka imaće 50 odsto popusta, oni sa penzijom do 300 maraka 35 odsto, a primaoci penzija do 404 marake, koliko iznosi prosječna penzija u Republici Srpskoj, imaće popust od 25 posto.

- Već imamo pozitivenne povratne informacije, da su ljudi zadovoljni. I ostali penzioneri, koji imaju veća primanja, moći će da kupuju po povoljnijim uslovima. Nadam se da će ovo biti još jedan u nizu programa koji će poslužiti kao primjer i ostalim opštinama i gradovima da otvaraju ovakve prodavnice - poručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

 

Direktor gradskog Agrarnog fonda Veselin Dutina rekao je da će penzioneri imati kartice sa kojima će moći da kupuju u ovom objektu.

- Mi smo u saradnji sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja došli do podataka koje se osobe uklapaju u ove naše kategorije. Kartice su već izrađene i narednih dana će biti podijeljene penzionerima. Svaka osoba će dobiti personalizovanu karticu, a prilikom kupovine se učitava bar kod i mi znamo koja je kategorija - pojasnio je Dutina.

 

On je napomenuo da ovdje mogu kupovati samo penzioneri koji imaju prebivalište na području grada Trebinja.

U Trebinju ima oko 7.800 penzionera što je više od četvrtine ukupnog broja stanovnika. Zato im svaka podrška dobro dođe, kažu iz gradskih udruženja koja okupljaju penzionere.

Predsjednik Gradskog udruženja penzionera Trebinje Ilija Riđešić rekao je da će ova prodavnica značiti mnogo najstarijim stanovnicima Trebinja, ističući da je saradnja Gradske uprave i penzionera sada još bolja.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Trebinja Mirko Milojević zahvalio je Gradskoj upravi i gradonačelniku i rekao da će im prodavnica mnogo značiti.

Prodavnica će funkcionisati u okviru Agrarnog fonda grada Trebinja. U njoj se trenutno može naći oko 60 proizvoda - osnovnih životnih namirnica, a asortiman će se proširivati.

Pravo na popust u prodavnici imaju penzioneri stariji od 60 godina, a svi će biti evidentirani i dobiće posebne kartice za ostvarivanje popusta prilikom kupovine.