Naučnim skupom o poetici Milutina Bojića u Trebinju je danas počeo "Dučićev dan", dvodnevna manifestacija posvećena najznamenitijem Trebinjcu, pjesniku Jovanu Dučiću.



Otvarajući ovogodišnji simpozijum, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da devet publikovanih zbornika potvrđuju da "sve što se na ovom skupu kaže putuje u vječnost".
"Žao mi je što sličnih naučnih skupova, koji donose nove poglede, pa i kolektivne sinteze, nemamo više i u drugim domenima. Zbog toga ćemo ovakve skupove posebno njegovati u okviru Dučićevih svetkovina i drugih projekata u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta i svih skupova na kojima ćemo temeljiti Dučićev projekat Trebinja-grada kulture", rekao je Petrović.

Simpozijum, koji se po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, u znaku je stogodišnjice od smrti pjesnika Milutina Bojića.
Ove godine u dvije sesije - trebinjskoj i beogradskoj, poznavaoci Bojićevog pjesništva predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku, desetom u ediciji o srpskim pjesnicima koje Institut realizuje u koprodukciji sa gradom Trebinjem.

Svetlana Šeatović, rukovodilac edicije sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, podsjetila je da je pjesnik "Plave grobnice" živio samo 25 godina, a iza sebe je ostavio četiri toma sabranih djela, dok se pisanjem i aktivizmom potvrđivao i kao pjesnik nacionalnog integriteta.



Dugogodišnji rukovodilac ove edicije i član savjeta Dučićevih večeri poezije Jovan Delić istakao je da je rezultat saradnje naučnih radnika i grada Trebinja cijela jedna biblioteka monografskih naučnih zbornika radova o poeziji i poetici srpskog pjesništva 20. vijeka.
U okviru manifestacije u Muzeju Hercegovine u 18.00 časova biće promovisan zbornik radova "Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića", sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju, a potom će biti otvorena izložba "Srpske ikone od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH".
Pokrovitelj manifestacije je grad Trebinje.
SRNA/Grad Trebinje