U Trebinju je danas počeo sedmi simpozijum „Teologija u javnoj sferi“, koji je okupio predavače iz zemlje i regoina.
Episkop Zahumsko-hercegovački Dimitrije poručio je da ja čisto srce ono što je najvažnije u hrišćanskom životu, ali to ne znači da se trebamo odreći rasuđivanja i razuma.simposion-teologija.jpg

- Bitno je da se svi zajedno ogledamo u liku Hristovom i tu se prepoznamo kao braća i sestre - istakao je vladika Dimitrije.Vladan Perišić, predsjednik Centra za filozofiju i teologiju je rekao da se ovakvim skupovima pokušava teologija staviti u produktivan dijalog sa najrazličitijim oblicima javnog života, da bi bila ne samo pristupačnija i popularnija, nego i javno relevantnija.

- Nadamo se da ćemo biti obogaćeni novim iskustvom slobodnog i plodnog dijaloga predstavnika crkve i univerziteta, dva stuba evropske kulture - naveo je Perišić.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović je podsjetio da Zakonom o slobodi vjere, pravnom položaju crkva i vjerskih zajednica, usvojenom 2004. godine, SPC, islamska zajednica i katolička i jevrejska crkva u BiH imaju javno–pravni status.

- BiH temelji ugovor sa SPC na priznanju Svetog pisma, svetog predanja, kanona SPC i iz toga proističe suštinska obaveza države da štiti SPC i njene eparhije u BiH, a imovina crkve je zaštićena. Ako smo u BiH donijeli ovako visok civilizacijski zakon, koji je priznala i međunarodna zajednica, nema razloga da se to ne desi tamo gdje bi moralo i gdje će se desiti- poručio je Davidović.Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da je teološki simpozijum događaj koji nam omogućava da proširimo svoje vidike, sagledamo odnose između usko povezanih oblasti i zdravorazumski iskristališemo svoje viđenje svijeta.

- Ovaj simpozijum predstaviće i teme koje veoma brzo mijenjaju svijet kakav poznajemo, poput savremenih tehnoloških dostignuća, koji već sada naprednim rješenjima govore o četvrtoj industrijskoj revoluciji, a ova je revolucija i klimatske promjene već imala uticaj na društvo i čovjeka- istakao je Ćurić.

On je dodao da će Trebinje i ubuduće podržavati ovaj značajan događaj.

U okviru programa ovogodišnjeg simposiona u Kulturnom centru Trebinje danas od 17 časova i 30 minuta biće održano glavno predavanje „Kako se crkveno tijelo suočava sa simptomima episkopske proizvoljnosti“, a predavač je profesor dr Hristo Janaris, sa Univerziteta Pantion u Atini.