U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ sinoć je trebinjskom u Kulturnom centru prikazan dokumentarni film “Mjesto zločina”, autora Milovana Pandurevića, rađen 2007. godine.


Prema riječima Pandurevića, direktora Kinoteke RS, “Mjesto zločina” je srpski dokumentarni film koji govori o masakru u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, kada su u zasjedi nastradali oficiri i vojnici.
- Dokumentarni film nikad ne može biti dokaz na sudu, ali može uputiti razmišljanje šta se dogodilo i na put da se dođe do prave istine. U filmu se pojavljuju general Luis Mekenzi, koji je bio u jednom od vozila u koloni Jugoslovenske narodne armije i drugi preživjeli iz kolone - naveo je Pandurević.
Film sadrži veliki broj arhivskih snimaka Srna filma, Kinoteke RS, RTS, RTRS, ATV i RT Sarajevo.
Film je prikazan u okviru kampanje „Heroji Republike Srpske“ i projekta „Kultura sjećanja – Svjedok istine“.
Naredne sedmice biće prikazana još dva dokumentarana filma, u utorak, 26. septembra film „Bitka za odbranu Hercegovine“, autora novinara Nebojše Kolaka iz 2015. godine, a u srijedu, 27. septembra „Spomenko na vječnoj straži“, autora Mile Savića iz 2016. godine.
Kampanju i projekat Udruženja „Nasleđe“ podržali su Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Srbije, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS i grad Trebinje.
Nakon Trebinja aktivnosti na očuvanju i njegovanju lika i dela srpskog borca, poginulih boraca i tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata nastaviće se u Bijeljini, Doboju, Nevesinju, Banjaluci i Prijedoru.
Blic.rs