U organizaciji Guslarskog društva „Luka Vukalović“ u Domu mladih večeras je održana Revija mladih guslara.

revija-mladih-guslara.jpg

Vještinu pjevanja uz ovaj tradicionalni instrument pokazali su guslari do 18 godina, njih dvadesetak iz šest guslarskih društava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

„S obzirom na to da u posljednje vrijeme ima zaista dosta dobrih mladih guslara u sve tri ove zemlje, odlučili smo da ih pozovemo i napravimo reviju, prvi put u našeg gradu“, kazao je predsjednik Guslarskog društva „Luka Vukalović“ Veselin Kosović, dodajući da su za reviju izabrani najbolji među mladim guslarima - finalisti republičkog i saveznog takmičenja.

Revija mladih guslara, dodao je Kosović, organizovana je u okviru projekta „Naše strune neka Evropa čuje“, koji je podržao Grad Beograd.

Nakon višegodišnje saradnje, na večeri je ozvaničeno i pobratimstvo društava „Luka Vukalović“ iz Trebinja i „Pravo u žicu“ iz Užica.

Guslarsko društvo „Luka Vukalović“ sjetilo se i svog osnivača Žarka Ratkovića, danas 93-godišnjaka, kojem je uz prigodnu zahvalnicu pripala i čast da pozdravi guslarski podmladak iz tri zemlje.

revija-mladih-guslara-2.jpg

Ratković je kazao da je društvo osnovano u maju davne 1978. godine, u vremenima koja nisu bila naklonjena guslama, kao ni svakoj drugoj tradiciji sa izrazito nacionalnim karakterom.

Gusle je, kaže Ratković, zavolio još od djetinjstva – a tek nakon penzionisanja, uz brojne prepreke i puno truda, pošlo mu je za rukom da formira prvo guslarsko društvo u Trebinju.

„Meni je jako drago da se kad vidim da se društvo omasovilo i kad imamo priliku da uživamo u ovakvim druženjima sa guslama kao što je ovo večerašnje“, kazao je Ratković.