Trebinje - Foto: RTRS
U Trebinju se do kraja godine očekuje da će broj registrovanih noćenja premašiti 150.000, što će biti više za oko 50 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Zahvaljujući produženoj ljetnoj turističkoj sezoni u septembru je zabilježeno više od 20.000 registrovanih noćenja, čime je dostignuta cifra od 136.000 u ovoj godini.

Stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Trebinja Žarko Vico rekao je Srni da je ovaj uspjeh utoliko veći, s obzirom na to da je Svjetska turistička organizacija 2023. godinu akcentovala kao godinu u kojoj bi mogao da se vrati promet iz 2019. godine.

"Turistička organizacija grada Trebinja fokusirana je da od Trebinja stvori destinaciju koja će da živi od turizma 365 dana u godini, a sudeći po ovoj godini, na dobrom smo putu", naglasio je Vico.

On je istakao da su lijepe vremenske prilike pogodovale posjeti turista iz više zemalja i tokom septembra i oktobra, a tokom cijele godine Trebinje su posjetili turisti iz 72 zemlje.

"Dominantna je posjeta turista iz zemalja regiona, ali i Zapadne i Centralne Evrope, skandinavskih zemalja, Kine i Malezije", rekao je Vico i dodao da je tome doprinijela dobra turistička ponuda u gradu.

On je istakao da se Trebinje nalazi u kontinuiranoj ekspanziji po broju turističkih posjeta, te da spada u red onih destinacija koje su u samom vrhu po povećanju turističkog prometa.

"Nijedna druga destinacija ne može da se pohvali takvim procentualnim porastom kao što može da se pohvali Trebinje", rekao je Vico.

On je istakao da je u najjužnijem gradu Srpske sve spremno i za novogodišnje i božićne praznike koji će biti obilježeni nizom kulturno-zabavnih sadržaja, te da kao i prethodnih godina, očekuju dobru posjetu gostiju sa svih strana.

"Za doček Nove godine u Trebinju će na Trgu slobode od 22.00 časa nastupiti pjevač Peđa Jovanović, dok će noć ranije na istom mjestu građane i goste zabavljati Boris Režak od 21.30 časova", rekao je Vico.

On je naveo da će tokom 31. decembra biti pripremljen i doček dječije Nove godine, a osim toga, praznici će biti obilježeni različitim sadržajima u vidu izložbi, bazara i nastupa koji će biti održani 30. 31. decembra i prvog januara.

"U Turističkoj organizaciji od kraja oktobra dolaze upiti o ponudi grada za praznike, s obzirom na to da je Trebinje i prethodnih godina bilo dobro posjećeno očekujemo i ove godine dobru posjetu. Najviše se interesuju turisti iz regiona, ali u okviru agencijskih tura i paketa moguće je da nam dođu inostrani turisti tokom novogodišnjih i božićnih praznika", rekao je Vico.