trebinje policijski cas 2 maj (9).JPG

Umjesto trebinjskih raskrsnica sa ugašenim semaforima biće kružni tokovi, obećavaju gradski čelnici. Saobraćajne gužve su nesnosne pa se što prije mora naći neko rješenje poručuju Trebinjci.

 

- N: Da li bi ovdje dobro došao jedan kružni tok? Kako ne bi došao, najveća je frekfencija ovdje i što prije da se napravi kružni tok.

- Kružni tok bi dobro došao, to je rješenje za neku sljedeću sezonu.

- Malo je opasno jer ljudi ne znaju pravila.

- Gužva je velika turista je mnogo

- N: Da li je kružni tok rješenje? Jeste 100%.

N: Kako sada izgleda? Loše.

Na najfrekfentnijoj saobraćajnici biće dva kružna toka i to već sljedeće godine obećava načelnik resornog odjeljenja. Jedan će se raditi zajedno sa preduzećem Putevi Srpske a za drugi će grad obezbijediti novac, kaža to Spsoje Radović

"U toku je izrada projektnih rješenja za dva kružna toka. Jedan je kod kamenog mosta a drugi je kod bivše autobuske stanice. Znamo da je to najveći problem saobraćaja u gradu Trebinju i da je to prioritet u rješavanju, tako da sigurno uradićemo sve", kaže Spasoje Radović, načelnik odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja.

Kružne raskrsnice ne ubrzavaju saobraćaj ali povećavaju bezbijednost, nisu jeftine pa se ne treba zalijetati za ATV kaže inženjer za bezbijednost saobraćaja i Trebinjcima poručuju da urade dobre analize.

"Potrebno je izvršiti brojanje saobraćaja i prije izvođenja ili odluke o investiciji potrebno je uraditi simulaciju da se vidi šta će se u narednom periodu dešavati na toj dionici i tek ako simulacija pokaže da se to isplati i da će se smanjiti gužve tada treba donijeti odluku o investiciji i ići u izvođenje kružne raskrsnice", kaže Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja.

Sabraćajne gužve posebno su izražene ljeti. Povećava se broj turista, mnogo je i onih koji kroz Trebinje samo prođu a munjevitom brzinom raste i broj registrovanih vozila na jugu.

Prema zvanični podacima Agencije za bezbjednost saobraćaja i resornog ministarstva Srpske, broj registrovanih vozila u Trebinju 2012. bio je veći od 8.000, deset godina kasnije tačnije prošle 2022. godine taj broj je prešao 12.000.

Osim rješenja za sporne raskrsnice, Trebinjci kao ozebli sunce čekaju i obilaznicu oko grada. O njoj se priča godinama, sada se vide njene naznake.