trebinje-nedjo-maric.jpg

Rodbina, kolege i prijatelji oprostili su se danas od Nedjeljka Marić istaknutog novinara publiciste i dugogodišnjeg urednika lista Glas Trebinja, koje je preminuo je juče u 70. godini.

U oproštajnoj besjedi gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao je da je Neđo Marić skoro sve svoje ovozemaljske dane poklonio Trebinju, najprije kao novinar, a kasnije kao glavni i odgovorni urednik „Glasa Trebinja“.

„Uz to, bio je aktivan u mnogim gradskim i društvenim organizacijama. Bio je u više saziva član Savjeta za kulturu opštine Trebinje, član Savjeta Dučićevih večeri poezije, član žirija za dodjelu Dučićeve nagrade, član Savjeta Festivala dramskih amatera Jugoslavije, član i suosnivač foto-kino kluba u Trebinju. Dvije godine, od 1987. do 1989. godine, bio je član Izvršnog odbora Skupštine opštine Trebinje. Do poslednjeg dana bio je član Savjeta Trebinjskog kulturnog ljeta, član Upravnog odbora Kulturnog centra i član Gradskog savjeta. Sve ove funkcije koje nabrojah nalazile su njega, a ne on njih. Svugdje je davao sebe bez ostatka. Gdje god je dolazio, donosio je kreativnost, energiju i znanje, ali i prijateljstvo, a nama sigurnost da ćemo i najteži posao, na najbolji način, obaviti“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

Manojlo Ćuk, direktor Centra za informisanje i obrazovanje, ustanove u kojoj je Neđo Marić proveo čitav svoj radni vijek, kazao je da je on bio čovjek koji nikad u javnost nije izlazio bez valjanih podataka i čistih argumenata, niti olako iznio bilo šta o drugim ljudima i pojavama. Pisao je uvijek dobronamjerno, vodeći računa da istini ne pričini štetu.

„Nijedan svoj tekst nije radio “vesternski”, ni u ratu koji pomenuh, već uvijek sa finom mjerom i pažnjom prema onima o kojima je ili o čemu je pisao. Pripadao je generaciji koja polako odlazi sa radne scene, generaciji koja, kako bi on rekao, nije bila čestitija i poštenija od mladih ljudi danas, ali tvrdio je, tada je više cijenjeno znanje, a i običajno pravo je bilo drugačije“, naglasio je Ćuk.

Opraštajući se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja, Đorđe Vučinić, nekadašnji direktor Centra za informisanje i obrazovanje rekao je da je Nedjeljko Marić bio novinar najvišeg ranga, a zapravo, on je to najmanje bio.

„Bio je, prije svega, pisac, publicista i svestrani umjetnik, koji je srećom, nekako dospio u novinarstvo. Uzvisio je profesiju u koju je došao. Ako se za nečiji život može reći da je bio umjetničko djelo, ako je nosio vedrinu i ljepotu koja uz umjetnost ide, to je mogao biti samo njegov. Zato iza našeg Nedja ostaje neizbrisiv trag, koji će se vremenom samo pojačavati, jer nam ga ostavlja jedan rijetko plemenit i talentovan čovjek, koji je život proveo u najvišim registrima čestitosti, iskrenosti i ljubavi prema svim ljudima sa kojima je u dodir dolazio, rekao je Đorđe Vučinić.

Na posljednjem ispraćaju Nedjeljka Marića, istaknutog novinara publiciste i dugogodišnjeg urednika lista Glas Trebinja okupio se veliki broj rodbine, prijatelja, predstavnika političkog i javnog života Trebinja, kao i mnogobrojnih kolega iz raznih redakcija i poštovalaca ovog istaknutog novinara.